Helyi adóterhek - ugyan, mit lehetne még kivetni?

Fejér megye - A teljesség igénye nélkül, találomra érdeklődtünk néhány településen a helyi adókról. A legtöbb esetben fő szempont az adópolitikában, hogy a lakosság terhei tovább nem növelhetők.

Fejér Megyei Hírlap

Új helyi adónemet  nem vezettek be a megyeszékhelyen  január 1-jével - tudtuk meg a fehérvári polgármesteri hivatal illetékesétől. Az érvényben lévő adónemek közül az építményadó mértéke emelkedett, az adóalanyi kör változatlan maradt, tehát csak a vállalkozási célt szolgáló építmények adókötelesek, és 100 négyzetméterig egységesen 0 forint az adó mértéke, e fölött használati módtól függően, sávosan eltérő - tájékoztatott Déri László, az adóiroda vezetője. A tavalyi átlag 210 forintos építményadó idén januártól 265 forintra nőtt. Magánszemélyeket nagyon kis számban, de terhel az építményadó, amennyiben vállalkozási célt szolgáló, 100 négyzetméter hasznos alapterületet meghaladó méretű ingatlan (például üzlet, iroda stb.) van a tulajdonukban.  Az idegenforgalmi adó vendégéjszakánként és fejenkéntt 431-ről 450 forintra nőtt. Vállalkozásokat terhelő adónem az építményadón túl Fehérváron a helyi iparűzési adó, ami az elmúlt évhez képest nem változott.



- Nem szándékozunk ebben a ciklusban új adót bevezetni. Ugyan milyen terhet is lehetne még az emberek vállára terhelni? - reagált megkeresésünkre Varga Tünde, Nádasdladány polgármestere, hozzátéve: ezen okból településükön kommunális adót sem vezettek be, a vállalkozások által fizetett iparűzési adó 1,8 százalék, ezenkívül csak gépjárműadót fizetnek a ladányiak.
Sárkeszin nincs iparűzési adó, mivel iparos is alig akad, és új adófajtát sem terveznek bevezetni. Az egyetlen meglévő adónem, a gépjárművek után fizetendő, tavaly 2,2 millió forintot jelentett a helyi kasszában - mondta el Varga Ferencné adóügyi előadó. Ez 95 százaléka a várt összegnek, a többit behajtás útján kénytelenek érvényesíteni.
 Enyingen nem változott a helyi adók mértéke az előző évhez viszonyítva - tudtuk meg Pintér György polgármestertől. Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke az adóalap 2 százaléka, ideiglenes tevékenység esetén pedig naptári naponként ötezer forint. A kommunális adó éves díja változatlanul 12 ezer forint; új helyi adókat nem vetett ki a képviselő-testület.
- A lakosságot nem lehet, nem szabad terhelni újabb helyi adókkal - mondta el lapunknak Sükösd Tamás, Sárbogárd polgármestere. Kommunális adót korábban sem állapítottak meg a városban, most sem. Az állandó és az ideiglenes jellegű iparűzési adó mértéke a plafonon van: az adóalap 2 százaléka, illetve naponként ötezer forint. 
 Csákváron már hosszú ideje nem emelték a helybelieket érintő helyi adókat - tudtuk meg Katonáné Venguszt Beatrix polgármestertől. Az iparűzési adó 1,8 százalék. Az építményadó üdülőkre 500 forint négyzetméterenként, lakóingatlanokra 120 négyzetméterig nem kell fizetni, ha a tulajdonos vagy közeli hozzátartozója lakik benne, egyébként meg 100 forint négyzetméterenként. Az idegenforgalmi adót megemelték az eddigi fejenkénti és vendégéjszakánkénti 100 forintról 200-ra. Ebadót nem vetettek ki.
Csabdin jelenleg csatornáznak, az érdekeltségi hozzájárulás 240 ezer forint. Emiatt is nehéz lenne a lakosságot tovább terhelni. Kurz Mária polgármester úgy fogalmaz, értelmetlen olyan adót kivetni, amit nem lehet behajtani. Náluk egyébként az iparűzési adó 2 százalék, a kommunális adó 14 ezer forint évente.
Cecén sem emelték egyik adófajtát sem, és újat sem vezettek be. Ma a magánszemélyek kommunális adója évi 7200 forint. Az állandó jelleggel végzett iparűzés adója az adóalap 1,5 százaléka, az alkalmi jelleggel végzett ipari tevékenység adója pedig napi 5 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!