Háziorvosi ellátás: az utolsókat rúgja?

FMH - A háziorvosi ellátásból nem lehet forrásokat kivonni, a finanszírozást meg kell tartani - hangsúlyozta Selmeczy Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnökségi tagja a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) közösen szervezett sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

feol.hu

Kifejtette: jelenleg a háziorvosok átlagéletkora 55 év, ami azt jelenti, hogy rövidesen sokan nyugdíjba vonulnak, így jelentősen csökkenhet a háziorvosok száma.  
Selmeczy Kamill elmondta, hogy május 3-án, vasárnap az orvosi kamarával közösen konferenciát tartanak Debrecenben. Ennek célja azoknak a javaslatoknak a meghatározása, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a fiatal orvosok minél nagyobb arányban válasszák a háziorvosi szakmát.
A sajtótájékoztatón kiemelték, hogy a háziorvosok finanszírozása 2002 óta nem változott, ez annyit jelent, hogy az e területen dolgozó doktorok nem tudnak megfelelő egzisztenciát kialakítani.
Selmeczy Kamill közölte: az egészségügyi alapellátásban összesen 6.700 háziorvos és 3.000-nél több fogorvos dolgozik. A hétvégi konferencián arra dolgoznak ki javaslatokat, hogy ez a rendszer fennmaradhasson és megőrizhessék a stabilitását.
Éger István, a MOK elnöke a hétvégi rendezvényt az egyik legnagyobb jelentőségűnek nevezte, mivel azon alapvető egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos javaslatokat fogalmazhatnak meg.
A debreceni konferenciára várják a parlamenti pártok képviselőit és a felelős vezetőket is, hogy megfelelő döntések születhessenek a háziorvosi rendszer fenntartására.
Éger István és Selmeczy Kamill is hangsúlyozta: az a cél, hogy a háziorvosi hivatás vonzó pálya legyen a fiatal orvosok számára, valamint azoknak az idősebb doktoroknak, akik esetleg ezt választják.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!