Hatalmas robbanás - pokolgéppé válhatnak a kazánok!

FMH - Belehalt koponyasérüléseibe az a 30 éves sárszentmihályi férfi, akinek házában szombaton felrobbant egy vegyes tüzelésű kazán. Vereben, Fehérváron is történt hasonló baleset.

Tihanyi Tamás

Az elmúlt hetekben többször is előfordult a megye különböző településein, hogy túlhevült, majd felrobbant a vegyes tüzelésű kazán.  A történtek logikus előzménye a gáz árának emelkedése, mert sokan döntenek úgy, megpróbálják fatüzeléssel kiváltani a drágább gázfűtést. Ám nem mindegy, milyen állapotban van a kazán, és mennyire ért hozzá az, aki használni akarja. A hétvégi tragédiát  figyelmeztetésnek kell felfogni.

Alaphelyzetben 70-80 Celsius fokra fűtik fel a kazánokat a háztulajdonosok, a rendszer pedig  a forró vizet keringeti a radiátorokban. A leggyakoribb gond, hogy túlságosan megpakolják a kazánt, a víz  hőmérséklete ezért 100 fok fölé emelkedik, az iszonyú  nyomást pedig már nem bírja el a szerkezet  - mondta el lapunknak Nyikos György tűzoltó százados.  
A robbanás ereje hatalmas lehet. Sárszentmihályon a kazánt eredeti helyétől két méterre találták a kiérkező tűzoltók.  Két oldala szétnyílt, a szerencsétlenül járt ember pedig kirepült  a helyiségből. 
- Lehetséges hiba, hogy áramszünet miatt  nem indul el a keringetőszivattyú, a régi kazánoknál esetenként hiányzik a  túlnyomást leeresztő szelep.  De hiába dolgozna a  szivattyú, ha a rendszer más ok miatt nem működik. Létezik a  fűtésre olyan megoldás is, amelynek csöve 100 fok felett már megolvad. A régi kazánoknál néha a hőmérő is hiányzik - folytatta a fehérvári tűzoltóság szakembere. 
Ha valaki nem akarja, hogy  levegőbe repüljön a háza, legjobb, ha ügyel kazánjának szakszerű beépítésére. Az üzemeltetést pedig mindenképpen folyamatosan felügyelni kell. Ha újabb a kazán,  a túlmelegedést műszer jelzi, ha régi, csak a víz fortyogása árulkodhat a bajról. Mi  a teendő, ha már meleg a helyzet?
-  Nem ajánlom, hogy bárki próbálkozzon  a javítással,  mert életébe kerülhet a kísérletezés. Azt a helyiséget, ahol a kazán van, azonnal el kell hagyni. Ki kell nyitni az összes radiátort, majd az ablakokat és az ajtókat, hogy az esetlegesen bekövetkező robbanás lehetőség szerint ne vesse  szét a házat.  Aztán ki kell menni az épületből  figyelmeztetett - Nyikos György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!