Harc két part között - 1300 katona gyakorlatozik a Dunánál (Fotókkal)

FMH - Ebben az esztendőben nem a megszokott helyszínen - a Bakony menti nagy lőtéren -, hanem egy Fejér megyei város határában, az Ercsi melletti, egykori dunai átkelőhelyen vizsgázik a Magyar Honvédség ezerháromszáz katonája, tábornoktól honvédig. A sorrendben ötödik Bevetési Irány elnevezésű gyakorlat főpróbáját pénteken tartották, a díszelőadás kedden lesz.

Tihanyi Tamás

Idén folyami átkelés, azaz deszantolás és hídverés a Magyar Honvédség legnagyobb gyakorlatának kihívása. A folyami átkelés mindig kemény lecke volt. Sok harckocsizó emlékszik rá, amikor a mederben, víz alatt  kellett áthajtania a túlsó partra, még a Varsói Szerződés évtizedeiben. Ma már más a módszer, de a kihívás hasonló. Az arcfestékkel tereptarkára mázolt arcú felderítők a rohamcsónakokkal kelnek át a folyón, hogy a túlsó parton legyőzzék az ellenséget. A feladatot teljesítik, s azután ők fedezik az utánuk érkezőket. Nem lehet egy pillanatra sem lazítani, hiszen feltételezhető, hogy diverzáns csoportok megtámadják a hídfőállást. A katonák tudják, mindez gyakorlat - mondhatni hadijáték-, ám mégis olyan feladat, amelynek büszkeség megfelelni. A honvédség legjobbjai, több mint ezerháromszázan vizsgáznak a napokban.

Fotók a helyszínről:









Fotók: Lovász Lilla


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!