Hamis adóbevallással buktak le - ügyesnek hitték magukat

Közép-Dunántúl - Több ügyeskedő is lebukott, aki hamis szja-bevallást nyújtott be, hogy autót vehessen.

Klecska Ernő

Az elmúlt időszakban benyújtott személyi jövedelemadó bevallások során adózók több alkalommal, bevallásaikban hamis adatok közlésével próbálták félrevezetni az adóhatóságot - tudta meg szerdán lapunk.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága  tájékoztatása szerint az érintett adózók személyi jövedelemadó bevallásaikban általában 4-8 millió forint közötti munkaviszonyból származó jövedelmet szerepeltettek. Ezt követően jövedelemigazolás iránti kérelmet nyújtottak be az adóhatósághoz, melyre nagy értékű személygépkocsik vásárlása miatt, hitelfelvétel céljából volt szükségük. A NAV adóbírság mellett fel is jelentette őket.

Az elmúlt időszakban benyújtott személyi jövedelemadó (szja) bevallásokat  vizsgálva az állami adóhatóság több esetbern is megállapította, hogy az adózói bevallások nem valós adatokat tartalmaztak. Ez onnan is kiderült, hogy az adóhatósághoz a jövedelmekre vonatkozóan sem kifizetői, sem munkáltatói adatszolgáltatás nem érkezett. Az érintettek közül többen az egészségügyi szolgáltatási járulék hatálya alá is bejelentkeztek, mert nem rendelkeztek biztosítási jogviszonnyal - közölte a NAV regionális  adóigazgatósága.
A gépjármű nyilvántartás adatai szerint egyes adózók már több nagy értékű gépjárművel rendelkeztek.  Jellemzően valótlan adattartalommal nyújtották be a kölcsönszerződéseket a gépjármű-vásárlásokat finanszírozó hitelintézethez - az illetők az ominózus  szerződésben többnyire nem valós munkáltatót jelöltek meg.
 
Az állami adóhatóság vizsgálata során megállapította azt is, hogy valamennyiük esetében a meghatalmazott, vagy a bevallást benyújtó magánszemély ugyanaz a könyvelő volt.
Az autók végül biztosan sokba kerülnek, hiszen a valótlan adattartalmú bevallások benyújtása miatt az adóhatóság mulasztási bírságot szabott ki, illetve büntető-feljelentést tett.
Az adóellenőrzési szakterület széleskörű bizonyítási eljárást folytatott, mely alapján az ügy végül átkerült a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságára, ahol a pénzügyi nyomozók a szükséges intézkedéseket megteszik - tájékoztatta lapunkat az adóigazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!