Haladék az adósoknak - Csökken a törlesztőrészlet?

Székesfehérvár - A kormány 2017. június 30-ig kitolja a kibővített árfolyamrögzítést a napokban hozott döntése alapján. Az adósok áprilistól az idei év végéig jelentkezhetnek újra a bankokban, némi haladékot kaptak.

Miskei Anita

A kormány a szerdai ülésén elfogadta az árfolyamgát intézményének módosítását a Bankszövetséggel kötött megállapodásnak megfelelően. Kiterjeszti a Nemzetgazdasági Minisztérium az árfolyamgát rendszerét, így a devizaalapú jelzáloghitel-adósok, valamint a devizaalapú lízingszerződéssel rendelkezők 2012 végéig kezdeményezhetik a belépést. Az árfolyamrögzítés 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig lehetséges  tudtuk meg.  Az érintettek, adósok  ez idő alatt svájcifrank-hitelüket 180, euróhitelüket 250, jenhitelüket pedig 2,5 forintos árfolyamon törleszthetik. A piaci és a kedvezményes árfolyam közötti összeg egy gyűjtőszámlára kerül, ahol a részlet tőkerészére a mindenkori bankközi rátákkal megegyező mértékű kamatot kell majd megfizetnie az ügyfélnek, a kamatrész pedig kamatmentesen gyűlik, utóbbi kamatát ugyanis az állam és a bankok átvállalják. A minisztérium állítása szerint ezzel a konstrukcióval  lényegesen jobban járnak az ügyfelek, hisz a legtöbb devizahitel esetében a futamidő első éveiben a kamattörlesztés van túlsúlyban, majd annak fokozatos csökkenésével törlesztenek egyre többet a tőkéből. A hitelek többsége   még nem jutott  ebbe a fázisba, ma még a kamattörlesztések vannak túlsúlyban.

Újdonság, hogy ebben a konstrukcióban a lízingesek is kapnak segítséget, de a devizában törlesztő devizahitelesek nem.   A kabinet szerint az árfolyamrögzítéssel az átlagos adós 10-15 ezer forinttal fizethet kevesebbet. A közszféra dolgozóit a bankok soron kívül bírálják el,  egyszeri, vissza nem térítendő támogatást  kapnak  június elsejéig, ami  10 milliárdos költségvetési kiadást jelent. 

Jól hajráztak a végtörlesztők: a PSZÁF   szerint  január 30-ig közel 142 ezer devizahitelt zártak le, és további  19 ezer szerződésnél igazolták az ügyfelek a szükséges fedezetet. A bankoknál, takarékszövetkezeteknél és a pénzügyi vállalkozásoknál a devizahitel-állomány 19 százalékát fizették vissza. A kiváltott hitelek 96 százalékánál svájci frankos kölcsönt fizettek vissza fix, 180 forintos árfolyamon az ügyfelek, a  137 ezer svájci frankos hitelhez mérve elenyészőnek tűnik az 1689 euró-, és  a 3302 jenalapú kiváltott kölcsön. A végtörlesztés során 1074 milliárd forint értékű devizahitelt fizettek vissza, akiknek ehhez 776 milliárd forintot kellett előteremteniük a kedvező feltételek miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!