Ha támad a kullancs

Székesfehérvár - Nem kell még erdőbe sem menni, az ember a parkokban, vízparton, a fűben is gazdagodhat egy-két kullanccsal.

Móré Erzsébet

Ismeretes, hogy   a  kullancsok  jelentős száma  fertőzött,  az általuk okozott  betegségek közül  a  kullancs okozta agyhártya és agyvelőgyulladás  ellen  van védőoltás,  igaz ezt   már  a télen be kellett volna adatni.
De még most sem késő, úgyhogy a  nyári táborozás, erdei nyaralás előtt   még érdemes  oltakozni. Néhány patikában  néztünk körül, jelenleg kapható mindkét  fajta oltóanyag: az egyiket  támogatja az egészségbiztosító, így ára  2100  forint, a  másik nem élvez támogatást, ára  6100 forint. Támogatástól függetlenül mindkettő  vényköteles  és a háziorvos vagy a házi  gyermekorvos írja  fel. Az úgynevezett   gyorsított  lehetőség    annyit tesz, hogy az első oltást követő hét nap múlva esedékes a második, azt követően   huszonegy nap múlva a harmadik szúrás. Viszont három évig   nem kell  rettegni   a  kullanccsípéstől. 
Lakos András főorvos, a  budapesti  Kullancsbetegségek ambulanciájának vezetője, elmondta, a Lyme-kór gyógyítható, persze  minél később kezdődik meg a terápia,annál későbbi a gyógyme-kóryulás is. A legjellemzőbb klinikai tünet az úgynevezett  vándorló bőrpír, ez  néhány napos lappangási  idő után a csípés helyén jelentkezik. Először csak kis kerek folt, majd  a közepe  elhalványul és a  kör szélein  terjed. Enyhén fáj,  ég, ritkán  viszket.
A kullancstérképről leolvasható, hogy  főként  Nyugat- illetve Délnyugat Dunántúl   erdei a legfertőzöttebbek, de   sok a  kullancs  a Vértesben és a Bakonyban is, valamint a már említett  városi parkokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!