Ha hibázunk, megbűnhődünk! - esélylatolgatás a hoki vb-n

Székesfehérvár - A magyar jégkorong-válogatott jövő hét kedden vívja harmadik csoportmérkőzését a fehérorosz válogatott ellen az A csoportos világbajnokságon. A keletiek tavaly a 9. helyen zártak.

Bobory Balázs


A győzelemhez az Alba Volán 19 csapatának tagjai közül is hozzájárulhatnak a szerencsés kerettagok
Fotó: FMH-archív

A szerdai  Oroszország-Magyarország felkészülési mérkőzés a mieink számára arra is jó lehetett, hogy a fehéroroszok stílusára hangolja valamelyest Kangyal Balázsékat. Bár ahogy hírlik, a keletiek kanadai kapitánya, Glen Hanlon nagyon szeretné meghonosítani a tengerentúli hoki néhány elemét Minszkben, hogy ez mennyire fér meg a technikás, kiváló korcsolyzótudásra építő, kreatív orosz iskola mellett, majd kiderül... 

Mindenesetre azt látni, hogy a fehéroroszok felkészülése nem lehetett tökéletes, hiszen nem olyan eredményekkel zártak a teszttalálkozókon, mint amilyenekben reménykedtek. Az orosz élvonalban szereplő Nyeftyehimik Nyizsnyekamszktól egyszer kikaptak, a visszavágón viszont megverték őket, a lengyeleket egy simább, majd egy szoros találkozón verték, a Szpartak Moszkvától lezakóztak. Következett a Grenoble-i torna, ahol az előre lesajnált franciákat csak büntetőkkel verték, majd az általunk kétszer is legyőzött norvégoktól 6-4-re kikaptak. 

Így érkeznek tehát a fehér-oroszok Svájcba, ahol pénteken Kanada ellen kezdenek. Keretükben sok olyan hokis található, akik az orosz KHL-ben keresik kenyerüket, a legnagyobb név mégis a Colorado Avelanche védője, Ruszlan Szalej lesz. 

A magyar válogatottnak eddig nem sok sikerélménye volt a fehérorosz csapat ellen, a mérleg a mieink szempontjából 8 vereség és 1 döntetlen. Azt az árva ikszet is elég régen, 2003. 02. 07-én érte el Jan Jasko együttese. Tizenegy évvel ezelőtt hatalmas verést kapott a magyar együttes, akkor a fehér- oroszok 13-1 arányban diadalmaskodtak, most ilyen zakótól talán már nem kell tartani. A két fél 2004-ben csapott össze utoljára, 7-1-es fehér-orosz siker született.

A magyar válogatott még az évtized első felében többször is találkozott a fehérorosz csapattal az Eurotour keretén belül, akkor Fodor Szabolcs is testközelből figyelhette a keletiek játékát.
- Gyorsak, technikásak, nagyon nehéz ellenük játszani - kezdte a mieink keretéből utolsóként kimaradó támadó.  
- A védekezésünkre kell nagyon figyelni, ha hibázunk hátul, akkor szinte biztos, hogy megbűnhődünk. Azt hiszem, hogy ez lehet a legszorosabb mérkőzésünk, de csak akkor, ha a fehéroroszok hasonló játékerőt képviselnek, mint 2003-2004 környékén. 

Az Alba Volán 19 csatárától azt is megkérdeztük, hogyan tudja feldolgozni, hogy ő lett a 26. játékos?
- Napról napra jobban vagyok, de még mindig sok olyan momentum villan be, amely lehangol azért, hogy nem szerepelhetek a vb-n. A felkészülés során végig sorban dolgoztam, rajtam kívül volt még négy csatár, akik csak beugrottak valamelyik ötösbe. A formám egyre csak javult, kiváló erőben éreztem magam, és a társak sem tudták elképzelni, hogy nem utazom. A müncheni edzőtábor utolsó edzését követően Pat Cortina magához hivatott, és rengeteget dicsért, de azt is elmondta, hogy még aludnia kell egyet rá, melyikünk utazzon, Jánosi Csaba vagy én. Másnap reggel Énekes Lajos hívott fel a rossz hírrel, bevallom, nagyon leforráztak. A csapat remek erőben van, elképesztő motivációval dolgozta végig az elmúlt heteket, de hogy ez mire lesz elég, az majd csak Zürichben derül ki. Pénteken és vasárnap a helyszínen szurkolok a srácoknak.

A fehérorosz keret, kapusok: Andrej Mezin (Metallurg Magnyitogorszk), Vitalij Koval (Dinamo Minszk), Igor Brikun (Gomel). Védők: Andrej Antonov, Alekszandr Makrickij, Dmitrij Korobov (mindhárom Dinamo Minszk), Viktor Kosztyucsonok, Andrej Basko (mindkettő Amur Habarovszk), Ivan Uszenko (Gomel), Alekszandr Rjadinszkij (Junoszty Minszk), Ruszlan Szalej (Colorado Avalanche). Csatárok: Andrej Mihaljov, Jaroszlav Csuprisz, Szergej Gyemagin, Dmitrij Melesko, Alekszandr Kulakov, Andrej Sztasz (mind Dinamo Minszk), Alekszej Ugarov, Oleg Antonyenko (mindketten HK MVD Balasiha), Dmitrij Dugyik, Jevgenyij Kovirsin (mindketten Keramin Minszk), Konsztantyin Kolcov (Szalavat Julajev Ufa), Alekszej Kaljuzsnij (Dinamo Moszkva), Alekszandr Borovkov (Szibir Novoszibirszk).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!