Gyűlnek az adományok a dunaújvárosi Lorántffy-szoborra

Dunaújváros - Ha lassacskán is, de gyűlnek az adományok a dunaújvárosi Lorántffy-szoborra. Jövő héten Rohonczi ROHO István már a szobor mintázását kezdi. A fennállásának harmincöt évét idén ünneplő Loránttfy Zsuzsanna szakközépiskola májusban jelentette be, hogy mellszobrot állítanának az intézmény névadójának.

Szigeti Sándor

- Bár tisztában vagyunk vele, hogy az oktatásügy manapság erősen forráshiányos terület, és a gazdasági válság sem múlt még el, azért bízunk a helyi vállalatok és vállalkozók segítségében, akiket először levélben keresünk meg - mondta a májusi sajtótájékoztatón az intézmény igazgatója, akinél tegnap arról érdeklődtünk, hogyan áll a gyűjtés:
- Szép lassan csordogálnak a felajánlások. Ez úton is szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget. Az eddig összegyűlt pénz arra már elegendő, hogy elinduljon a munka - hangsúlyozta lapunknak Őszi Attila.

A szobor mintázását jövő héten kezdi a műalkotás tervezője, Rohonczi ROHO István: - Bár a teljes összeg még messze nincs meg, úgy döntöttünk, hogy nekiállunk a munkának. Jövő héten kezdem meg a szobor mintázását. Az első minta természetesen még csak gipszből készül el, ezután következhet majd a szobor kiöntése, ha minden feltétel adott lesz - mondta a dunaújvárosi művész.

A kezdeményezők továbbra is abban bíznak, hogy a szobor ügye a volt diákok és egész város számára is fontos lehet. Emlékeztetnek arra, hogy a városrésznek ezen a részén egyetlen köztéri alkotás sincs. Nem csupán egy szobrot adnának át az iskola alapításának harmincötödik évfordulóján, de egyúttal egy közösségi színteret, találkozóhelyet is létrehoznának.

A tervezett alkotás érdekessége, hogy Lorántffy Zsuzsanna egyetlen hiteles arcképábrázolása nyomán, az 1616-ból származó házassági nyomat alapján készülne a mészkőtalapzaton álló, hatvan centiméter magas bronz mellszobor. A talapzaton motívumként helyet kapna a tulipán is, hiszen a legenda szerint a sárospataki kollégiumot felvirágoztató fejedelemasszony hozta el Magyarországra először ezt a virágot.

A szoborállítás költsége nagyjából kétmillió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!