Gyanús teherautók, szaporodó szemét a fontos víznyerőhelynél

Kincsesbánya - A település határában fekvő felsőkincsesi bányagödör az utóbbi időben új funkciót tölt be: szemét, építési törmelék lerakására használják.

Lukács Károly


Egy elhagyatott bánya nem tölt be túl jelentős szerepet egy település életében. A környék természetvédői azonban gyakorta felbukkanó teherautókra  figyeltek fel, melyek az útról nem is látható bánya bejárata felé vették az irányt.
A sofőrök természetesen nem az erdő szépségeire voltak kíváncsiak, hanem az általuk szállított építési törmeléktől kívántak megszabadulni. A mintegy két hete tartó nagy forgalomra a környék lelkes természetbarátai hívták fel szerkesztőségünk figyelmét.  Nyoma sincs annak, hogy itt egykor ipari kitermelés zajlott: szép és összefüggő erdős területté vált. Szatzker Csaba is véletlenül, kocogás közben akadt rá a törmelékhegyekre. A lerakott hulladék egyáltalán nincsen átválogatva: beton- és vasdarabok, térkövek találhatók benne. A rendőrségi feljelentés után a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tiszte megvizsgálni a hulladékot, és megtenni a szükséges lépéseket. Mindenek előtt ők állapítják meg, hogy veszélyes hulladékról van-e szó.  A helyszínen Bajkai János kincsesbányai polgármester várt minket két rendőrtiszttel megerősítve. A hatósági emberek  éppen érkezésünkkor állították meg, és hallgatták ki az immáron rakomány nélkül kifelé tartó egyik  teherautó sofőrjét. Elmondása szerint a szállított törmelék a Piac téri murvás parkolóból származik. A parkoló helyén építkező beruházó cég azonban nem válaszolt megkeresésünkre.
Az épülő üzletközpont helyén  jelenleg régészeti munkák folynak. A fedőréteg eltávolításával végeztek a szakemberek, tudtuk meg a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságától.  Az intézmény illetékesétől megtudtuk, a törmelék elszállításáról az építkezést vezető beruházó cégnek kell gondoskodnia.
Mivel Kincsesbánya és környéke a megyében fontos víznyerőhely, egyáltalán nem elhanyagolható probléma a szennyezés ezen a vidéken. A történet ezzel azonban nincs lezárva, biztosan lesz még folytatása az ügynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!