Gyakori a beszédhiba az óvodásoknál

Székesfehérvár - Szinte minden második fehérvári óvodásnak van valamilyen beszédhibája - ez derül ki a Beszédjavító Intézet felméréséből. Folyik a harc a gyerekek logopédiai csoportokba juttatásáért.

S. Töttő Rita

Kedden, idén először rendezték meg a fehérvári Beszédjavító Intézetben a Logopédia Európai Napot. A beszédhiba témája azonban nem csak a szakemberek számára lehet érdekes, hanem a fiatal szülőknek is, ugyanis súlyos problémákat tárt fel Gárdonyiné Kocsi Ilona, az intézmény igazgatója. Mint kiderült, nő a beszédhibás gyerekek száma, akik között egyre több az olyan, aki négy évesen sem szólalt még meg. Székesfehérváron például az 1. osztályosoknak a 12-16 százaléka, a nagycsoportos óvodásoknak viszont 40-45 százaléka beszédhibás, amelyben benne vannak a pöszék, dadogók, diszlexiások, és diszlexia veszélyeztetettek is. Vidéken ez az arány épp fordítva van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!