Gasztronómiai hagyományok

Szakácskönyvet írni nem kis felelősség, amit az utóbbi időben egyre több előfizetőnk vállal magára. Így történhetett, hogy a Pannon Lapok Társasága által meghirdetett pályázatokra eddig is sok recept érekezett, ahogy a most megjelenet Hagyományos ételek könyvéhez szintén.

Kovalcsik Katalin

 A Pannon Lapok Társasága húsvétra ismét újabb,  sikergyanús receptkönyvvel rukkol ki. A Hagyományos ételek könyve szintén az olvasók közreműködésével készült, erről   kérdeztük Kázmér Juditot, a társaság stratégiai igazgatóját.


-  Az olvasóink által beküldött receptek összegyűjtése és közreadása rendkívül jó ötletnek bizonyult. Tavaly a karácsonyi ünnepekre időzített Desszertek könyve valóságos sikerszériát ért meg, az első kiadást szinte napok alatt elkapkodták, mostanra pedig immár a harmadik kiadás is kezd elfogyni a piacról. Külön öröm számunkra, hogy nemcsak a lapcsoportunk érdekeltségébe tartozó négy megyében, hanem országszerte is népszerűvé vált. Ez  az egyedi tartalmon kívül  valószínűleg a jól eltalált ár-érték aránynak is köszönhető.

LESZ NYÁRI

- A Hagyományos ételek könyvét ugyanolyan igényes kivitelben, 168 oldalon jelentettük meg, szintén kizárólag olvasói recepteket feldolgozva. Bízunk benne, hogy az előzőhöz hasonlóan sikeres lesz, hiszen ugyanazon értékalapelvek szerint szerkesztettük. Azt hiszem, a titok abban rejlik, hogy ezeket az ételeket bárki elkészítheti, nem szükséges hozzájuk különleges alapanyagokat és eszközöket beszerezni. Kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt ajánljuk a jól használható, egyszerű ötleteket, amelyekkel a családi asztalt, a megszokott ételeket változatosabbá, újszerűvé, színesebbé tehetik. A receptkönyv nagy értéke, hogy a helyi sajátosságokat gyűjti össze, és egyúttal egyedi képet ad a dunántúli gasztronómia élő hagyományairól is. A Pannon Lapok Társasága küldetésének tartja a vidék, a helyi értékek megőrzését és bemutatását.

Olvasóink kedvenc receptjei közül szakemberek válogatták ki a könyvbe bekerülő ételeket, amelyeket szakmai partnerünk, a veszprémi Oliva étterem főszakácsa, Tornyos Balázs készített el. Az ínycsiklandó fotók ezekről a remekművekről készültek. A profi szakács is tanult az olvasóktól, például a foszlós kalács vagy a langalló készítését, s több étel is felkerülhet a jó hírű étterem étlapjára. A receptverseny olvasóink fantáziáját, játékos kedvét is megmozgatta, lelkesedésüknek az új könyvek újabb lendületet adnak, több férfiszakács is jelentkezett saját recepttel. Jellemző, hogy vannak azonos szereplők is a két könyvben. A siker arra biztatja a PLT-t, hogy a könyvkiadást új, külön üzletágként folytassa. Már lezajlott a következő kötet alapját képező Könnyű, nyári ételek könyv receptversenye, nyár elején jelenik meg sorozatunk harmadik tagja. Ezzel még korántsem ér véget a kezdeményezés, ígérem, jönnek az újabb recept- és egyéb ötletek.

KÉTKÖNYVESEK 

A receptkönyv megjelenését azok várták nagyon, akik a PLT felhívására elküldték ajánlataikat. A beküldők közül addig senki nem tudhatta, hogy sikerült-e bekerülnie a kiadványba, amíg meg nem érkezett meghívásunk a csütörtöki, szerkesztőségi találkozóra. A találkozóra legnagyobb örömünkre szép számmal el tudtak jönni a receptírók, akik a megye minden részéből érkeztek. Dunaújvárosból, Baracsról, Zámolyról, Fehérvárról, Velencéről, Úrhidáról, Polgárdiból, Sárbogárdról, Bodajkról, Gyúróról, Kincsesbányáról, de nem sorolom tovább a településeket. A Fejér Megyei Hírlap szerkesztőségében a lap főszerkesztőjével, Elekes Andrással találkoztak a szerzők. A lap vezetője munkatársként köszöntötte a megjelenteket, köztük többen voltak, akik már az előző kiadványban, a Desszertek könyvében is megörvendeztették a háziasszonyokat, a vásárlókat remek, könnyen és nem utolsósorban kipróbált, gyorsan elkészíthető receptjeikkel.
- Az orvosok általában azt ajánlják, hogy vigyázzunk egészségünkre - mondta Elekes András -, ami rendben is van. Viszont azt is hozzáteszik, hogy ne együnk zsírt, szénhidrátot, húst, mert jön a köszvény, a cukorbetegség és a többi. Nemrégiben én is hallgattam az orvosom tanácsait, majd amikor az étkezésről beszélt, megjelentek a szemem előtt a Hagyományos ételek könyvének ajánlásai. A mustáros máj, a slambuc - hű, de finom! -, a töltött káposzta és a többi, nem túl egészséges, de nagyon finom étel víziója. Megvallom őszintén, hogy továbbra sem fogom pontosan betartani az orvos által javallottakat, és a könyvet nagyon előkelő helyre rakatom a feleségemmel. Olyan helyre, hogy rögtön megtaláljam, ha választani szeretnék belőle. Ünnepnap ez a mai számomra, egyrészt azért, mert nagyon szeretem a könyveket, másrészt, mert ez a könyv nagyszerű kiadvány.


 A megyéből nagyon sokan küldték el receptjeiket, köztük néhány férfi is. A meghívásunkra megérkezett egyikük, Pribenszky Gábor.  Kovács Erika receptküldőnk látva a meghívottakat, kérdezte, meginvitáltunk-e minden beküldőt. Ő is, mi is sajnáltuk, hogy párját, a szintén receptíró  Stallenberg Gábort nem sikerült elérnünk. Nem csupán azért sajnálkoztunk, mert mindössze két megyei férfi receptjeiből válogathatunk, hanem mert amit beküldtek, jó receptek, szerettünk volna gratulálni a fiatalembernek is. Pribenszky Gábor rakott burgonyája, Stallenberg Gábor édesanyjának máglyarakása valamint a Mamám stíriai metéltje még olvasva is meglágyítja a női szíveket. Talán, ha a háziasszonyok elkészítik, a férjek, a kedvesek is engedékenyebbek lesznek, és nem morgólódnak, amiért újabb szakácskönyv  foglalja a helyet a könyvespolcon. A szakácskönyvet lapozgatva természetesen levesek, étvágygerjesztők, főételek, desszertek és sütemények is felkelthetik bárki érdeklődését. Nem kérdéses, hogy mi legyen a hét végi, az ünnepi, a születésnapi menü, ha belelapozunk, még a húsvéti gondjainkat is képesek leszünk megoldani belőle.

KITEKINTÉS 

Nagy értéke az olvasói ajánlásoknak, hogy mindenki igyekezett feldolgozni a családi örökségben szereplő ételeket, visszanyúlni a nagymama rongyossá lapozgatott receptkönyvének gyöngybetűkkel lekörmölt étkeihez. Amellett, hogy a hagyományokat őrzi a receptkönyv, lehetőséget teremt arra, hogy mások is megismerhessék a család szokásait, egyszerű ételeit, amelyek talán évszázadokat ölelnek át. Az ételeink vallanak rólunk, tükrözik lehetőségeinket, leleményünket, amelynek segítségével az egyszerű étkekből is képesek vagyunk csodát teremteni. A könyv tartalma felöleli a megye jó részének gasztronómiáját, kitekintést nyújt Vas, Zala és Veszprém kínálatába is.

- A PLT kiadásában az első receptkönyv 2010. karácsonya előtt jelent meg.

- A második kiadványba is olvasóink küldték el receptjeiket a megyékből.

- A következő kiadványunk a nyár elején kerül ki a nyomdából. A tartalmában a nyáron is fogyasztható, könnyű, egészséges ételeket találják meg olvasóink.

- A kiadványokat természetesen nem csak előfizetőink, hanem mindenki megvásárolhatja az ügyfélszolgálati irodáinkban, hogy a szomszéd receptje is a polcon legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!