Formálódik a válogatott

A jesenicei nemzetközi torna zárónapján a nemzeti válogatott a norvégok ellen nyújtotta a három nap során a legjobb produkciót. A harcos játéknak győzelem és a torna harmadik helyének megszerzése lett jutalma.

Tóth Bence

A torna záró meccsén sokkal összeszedettebbek, fantáziadúsabbak tűnt a magyar válogatott még akkor is, hogyha az első harmadot a tempósabban korcsolyázó északiak irányították. A kapu őrzését az elmúlt két nap során káprázatosan védő Hetényi Zoltán helyett Bálizs Bencére bízta Ted Sator szövetségi kapitány. A Sapa Fehérvár AV19 Junior Prima-díjas hálóőre így rápihenhetett a ráváró megerőltető EBEL menetelésre, az első válogatottságát ünneplő csapattársa pedig meghálálta a bizalmat.

Mindkét alakulat vereséggel hangolt az összecsapásra, a norvégokat a házigazdák könnyedén, 5-2 re intézték el. A fiatal, formálódó magyar válogatott számára az osztrákok elleni találkozó is szoros vereséget hozott, ám az utolsó harmadban mutatott, már gólerős támadójáték bizakodásra adhatott okot. Az első két találkozóhoz híven a kissé szőrösszívű vezetőbíró könnyedén küldte büntetőpadra a Miskolc csapatának fiataljait, így aztán hiába hívta fel a szövetségi kapitány a figyelmet a felesleges szabálytalanságok elkerülésére.

Az előnyöket kihasználatlanul hagyták a skandinávok, míg a piros-fehér-zöld mezesek távoli, a támadóharmadon kívüli lövésekkel kozmetikázták a statisztikát, ám gólnélküli döntetlennel zárult az első harmad. A folytatásban az egyre harcosabb nemzeti csapatunk akarata érvényesült, ami egy több mint 1 percig tartó kettős emberelőnyben is megmutatkozott.

Vaszjunyinék rendesen a kapujuk elé szögezték a norvégokat, a háló rezgetése azonban nem jött össze. Hét másodperccel a harmad vége előtt viszont már igen. A norvégok portája előtti kavarodásban Kovács mesterien szolgálta ki az érkező dunaújvárosi Galaniszt, aki Grotnest elfektetve talált be 0-1. A záró harmadban a norvégok minden energiájukat az egyenlítésre, míg a magyarok a védőmunkára mozgósították.

Az utolsó 20 percben már Rajna őrizte a magyar kaput, parádésan hatástalanítva a skandinávok lövéseit. A kontrákra azonban maradt még ereje hazánk hokisainak, előbb Dubek iramodott meg bal szélen, kissé önző módon eltékozolva a lehetőséget, majd pedig jött Kovács. A Sapa Fehérvár AV19 csatára azonban élt a kínálkozó ziccerrel megnyugtatóbbá téve ezzel a vezetést 0-2.

Akciódussá vált a találkozó utolsó 10 minutuma, míg a norvégokat a szépítés és fordítás reménye hajtotta, addig a nemzeti együttest egy újabb találat elsüllyesztésével a torna második helyének elcsípése. 18 másodperccel a vége előtt egy kapuslehozatalt és egy emberelőnyt már nem tudott kibekkelni a válogatott, Roymark szépített 1-2. 

Győzelmével a magyar válogatott jó úton halad az áprilisi budapesti Divízió 1-es világbajnokságra való felkészülésre.

 Norvégia - Magyarország 1-2 (0-0, 0-1, 1-1) Jesenice, 50 néző
Gólszerzők: Roymark, ill. Galanisz, Kovács
Kiállítások: 10 perc, ill. 14 perc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!