Folytatódik a partfal-rekonstrukció, itt a második ütem

Dunaújváros - Több mint négyszázmilliós beruházás keretében folytatják a városi partvédőmű-rendszer megerősítését.

Szabó Szabolcs

Mérföldkőhöz érkeztünk - fogalmazott a partvédmű-rendszer rekonstrukciójának második ütemét bemutató tájékoztatón Cserna Gábor. A polgármester elmondta: a város jövője szempontjából kulcsfontosságú partszakasz rekonstrukciójának befejezésével évtizedekre megoldódhat és hosszú távon kezelhető lesz a közelmúltban is számos komoly gondot okozó, a környékbeli településeket is érintő partfalak állékonyságának problémája.
A hivatalosan ma elkezdődött rekonstrukció a tervek szerint július 30-ra befejeződik, a beruházáshoz az önkormányzat több mint hatvankét millió forint önrésszel járul hozzá, háromszázötvenegy milliót pedig pályázati forrásból biztosítanak. A munkaterületet már át is adták a közbeszerzésen nyertes vállalkozásoknak.

 A  partfal állékonysági problémája és folyamatos megerősítése szinte végigkísérte a város történetét.
1964 február 29-én a Vasmű alatti területen nagy kiterjedésben mozdult meg a löszfal. Ezt követően döntött úgy az akkori állami vezetés, hogy átfogó partfal-stabilizációt hajt végre. Az 1968 és 1985 között kiépült partvédmű rendszert azóta is példaértékűnek tartják még a nemzetközi szakemberek is. A partvédmű kezelésére és fenntartására alapították a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalatot. Az akkori beruházások mai áron átszámolva 20 milliárd forintba kerülnének.
A kétezres évek közepére ez a partvédmű rendszer számos helyen meggyengült. A kőtár alatti partfalon 2006-ban ismét jelentős felszínmozgás alakult ki, amely már veszélyeztette a közeli közlekedési és vízelvezetési létesítményeket is. Mivel a város anyagi lehetőségeti meghaladta, hogy egymaga vállalja és oldja meg a védmű rekonstrukcióját, így pályázati forrást kerestek a szakemberek. Az Öreghegy és a Siklói út közötti pardvédőmű felújításának üteme 2010-ben zajlott, a beruházást több mint 275 millió forinttal támogatta az unió.
A szükséges második ütem megvalósításához is sikerült pályázati forrást találni, az erről szóló támogató szerződést tavaly márciusban írta alá a város és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az építési beruházások végrehajtására a közbeszerzési eljárást tavaly folytatták le, a főként speciális munkákkal négy céget bíztak meg.

A beruházás összköltsége meghaladja a 413 millió forintot. A megújított partvédőműre a jövőben is nagy feladat hárul majd. Mint Szendrődi Tibor, az önkormányzat városgazdálkodási igazgatóságának vezetője a tájékoztatón fogalmazott: - A jövőben egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokkal kell számolni, így nagyon fontos, hogy a partvédmű-rendszer hatékonyan működjön. A tájékoztatón elhangzott, hogy sikeres pályázatok esetén további munkálatokra kerülhet sor további problémás területeken: Táborállásnál, Kulcson és Rácalmáson. A jövőbeni tervek között szerepel a szabadstrand vízelvezetésének megoldása is.   A löszpart tehát továbbra is bőven ad munkát...         

- A Kőtár alatti partfalszakasz helyreállításának második ütemében megvalósul a VZ-1 jelű vápás vízelvezető, valamint a területen található két lépcsősor rekonstrukciója.

- Négy csápos kút korszerűsítési munkáinak elvégzése.

- Negyven darab talajvízszintészlelő kút létesítése és harmincnyolc darab kút eltömedékelése, kivitelezési munkák elvégzése.

- A már meglévő 192 darab talajvízszintészlelő kút aktivitása vizsgálatának elvégzése.

- A tervek szerint július 30-ig mindezzel végeznek a munkával megbízott vállalkozások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!