Földrengés volt Fejér megyében!

Székesfehérvár - Kisebb erejű földrengést jeleztek Magyarország több településéről, elsősorban a Dunántúlról szombaton kora este. A rengés epicentruma Oroszlány volt. Kisebb belső repedést jeleztek egy 10 emeletes székesfehérvári panelház egyik lakásából.

MTI

A Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriumának tájékoztatása szerint a szombat kora esti földrengés a Richter-skála szerint 4,7 erősségű volt. Várhatóan lesznek utórengések, de jóval kisebbek - közölte Tóth László szeizmológus az MTI-vel szombaton este.

A rengés epicentruma Oroszlány volt (10 kilométerrel a föld alatt), de földmozgást jeleztek Budapest több kerületéből, továbbá Gödről, Környéről, Székesfehérvárról, Budaörsről, Pécsről, Dorogról, valamint Tatabányáról is, de a rengéseket Veszprémben, és Balatonalmádi térségében is érezni lehetett.

Falrepedések egy székesfehérvári panelházban

Kisebb belső repedést jeleztek egy 10 emeletes székesfehérvári panelház egyik lakásából a szombat esti földmozgást követően; a lakás statikai vizsgálata megkezdődött - közölte az MTI-vel a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

Az elsődleges hírek szerint a Széchenyi utcai panelépület lakásában maga a fal nem repedt meg, csupán a belső falfestésen észleltek a lakók repedést. A sérülés mértékéről a statikus nyilatkozik majd.

Fejér megyében Székesfehérvár mellett számos helységben észlelték a rövid ideig tartó földmozgást. Az Oroszlány és Székesfehérvár közötti "vonalon" szinte minden településen érezhető volt a földrengés: megmozdultak a csillárok és a kisebb bútorok, s volt, aki úgy érezte, mintha ki akarták volna húzni alóla a fotelt.

Mintegy 20 percig szinte "égtek" a katasztrófavédelem telefonvonalai: voltak, akik csak jelezték a rengés észlelését, de sokan kérdezték, mi a teendő, ha ismét megmozdul a föld, s jelezhető-e előre az utórengések időpontja. Sokan megijedtek, a székesfehérvári panelházakból többen az utcára szaladtak, majd rövid idő után visszatértek az otthonaikba.

Négy épület falán fedeztek fel repedést a Fejér megyei Pázmándon a szombat esti földrengés után - részletek.

Lapunk információi szerint nem csak Székesfehérváron, de a környező településeken is megrázta a házakat a földrengés. Sokan kiszaladtak a házak elé az ijedtségtől, főként a panel épületekben. A telefonos hálózatok is sokáig használhatatlanok, illetve foglaltak voltak. A rengés leginkább Székesfehérvár belvárosában és a lakótelepek magas házaiban volt érezhető. Az egyik közösségi portálon néhány perccel háromnegyed hét után sorra jelentek meg az üzenetek, például Seregélyesről, Bodajkról, Zámolyról is, ahol szintén észlelték a földmozgást, de más internetes oldalak fórumaira is érkeztek jelzések. Lovasberényben például megcsörrentek a poharak a hűtőben, Móron "táncolt a hűtőszekrény a konyhában", Gánton, Gárdonyban, Csabdin, Vértesacsán is lehetett érezni a rezgést néhány másodpercig - írták a hozzászólók.

4,7-es erősségnél a kisebb tárgyak a polcokról lezuhanhatnak, illetve a földben és a falakban lévő gyengébb vezetékek megrepedhetnek. Amennyiben gázszagot érzünk, ha tehetjük, feltétlenül zárjuk el a gázcsapot!

 

Budapesten nincsenek komoly károk

Budapesten sehol sem kellett elhagyniuk lakásaikat a lakóknak, az épületekben sehol nem keletkezett komolyabb kár vagy sérülés a szombat esti földrengés következtében - közölte a fővárosi tűzoltóság ügyeletes tisztje szombat éjjel.

A tűzoltóknál folyamatosan csörgött a telefon, este háromnegyed hét óta eddig több mint tíz helyről jelezték az ijedt lakók, hogy repedéseket találtak házukon.

A tűzoltók minden egyes esetben kivonultak a helyszínre, megvárták, illetve megvárják az ügyeletes statikust, aki eddig mindannyiszor megállapította, hogy a repedések vagy korábbiak, vagy csak a vakolaton, illetve a festéken keletkeztek vékony repedések. Ezek a repedések sehol nem veszélyeztetik a házak statikai állapotát, így aggodalomra nincs ok, és mindenhol megnyugodhattak a lakók.

Gudor István, a III. kerület polgári védelmi parancsnoka korábban közölte, hogy nem kellett senkit sem kiköltöztetni abból a két panelépületből, ahol a falakon repedéseket találtak. A statikusok sem a Huszti, sem pedig a Hollós Korvin Lajos utcai épületeken nem találtak a földrengéssel összefüggésbe hozható sérüléseket, repedéseket.

Egy XI. kerületi panelépületben is keletkeztek kisebb károk, a lakóknak itt sem kellett elhagyniuk az épületet. A Gazdagréti téren lévő tízemeletes házban - az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint - a 7., a 8. és a 9. emeleten a lépcsőházban vakolatdarabok estek le.

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megyében több településén is kisebb falrepedéseket jeleztek a tűzoltóknak.

Tarlós István főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központon keresztül még az éjszaka megvizsgáltatja a fővárosi hidakat és aluljárókat, érte-e őket valamilyen sérülés a szombat esti földrengés következtében - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

A főváros korábban azt is jelezte, hogy a főpolgármester folyamatosan tartja a kapcsolatot a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatósággal.

 

 

Legutóbb december 14-én volt földrengés Magyarországon: akkor Miskolcon 2,9-es földrengést mértek, este 22 óra 29 perckor, károkról nem érkezett jelentés. 2010 augusztusában több, egymást követő napon is volt földrengés Miskolc, illetve Sellye térségében, utóbbi településen volt, hogy egy nap háromszor is megrengett a föld.

Ismereteink szerint Magyarországon 1763-ban, Komáromban mérték a legnagyobb földrengést, annak magnitúdója körülbelül 6,3 volt. Akkor a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak. A legutóbbi nagyobb, károkat is okozó földrengés 25 éve, 1985. augusztus 15-én a Veszprém megyei Berhidán volt, akkor a Richter-skála szerinti 5-ös erősségű földrengés volt.

 

 

OLDALTÖRÉS: Rengett a föld Délnyugat-Szlovákiában is

 

 

 

Rengett a föld Délnyugat-Szlovákiában is

Kisebb erejű földrengés volt szombaton este Délnyugat-Szlovákiában. A Markíza televízió jelentése szerint háromnegyed hét előtt néhány perccel 3-4 másodpercig földmozgást észleltek Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban, Érsekújvárban, Léván és néhány más városban is.

Révkomáromban, ahol a szlovák elektronikus média szerint a legerősebben lehetett érezni a földrengést, több tömbház lakói elhagyták lakásukat és kiszaladtak a ház elé. A televízióba betelefonáló személyek szerint megremegtek az ablakok, az asztalról több apró tárgy leesett a földre, s állítólag a bútorok is megmozdultak.

"Úgy éreztem, hogy az egész nappali megmozdult" - közölte érzéseit a TASR hírügynökséggel egy révkomáromi lakos. "Úgy éreztem, hogy egyszer-kétszer kilengett a toronyházunk" - tette hozzá.

"Újságot olvastam az ágyban, egyszerre úgy éreztem, mintha hintáznék. Úgy tűnt, hogy a bútorok mozognak. Nagyon kellemetlen volt" - mondta a közszolgálati rádióban egy érsekújvári asszony. 

Számos személy pánikban telefonon felhívta a segélyt nyújtó számot.

Károkról, sérülésekről nincs hír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!