Focibotrány! Adócsalás, fiktív szerződések - folytatódott a Videoton-per

FMH - Hétfőn folytatódott a Videoton FC Kft. egykori tevékenységével kapcsolatos, közel két éve tartó persorozat a székesfehérvári városi bíróságon. Könyvelőt és adószakértőt hallgattak meg.

Tihanyi Tamás

Csakúgy, mint (június elején) a legutóbbi tárgyalási napon, ismét egy könyvelő és egy adószakértő meghallgatásával folytatódott hétfőn a Videoton FC Kft. egykori tevékenységével kapcsolatos, közel két éve tartó persorozat a székesfehérvári városi bíróságon. Mivel egy-egy újabb tárgyalási fejezet között hónapok telnek el, tanácsos újra felidéznünk az előzményeket.
A klub egy idő után már olyan ellentmondásos körülmények között dolgozott, amelyek miatt a labdarúgó liga vizsgálatot rendelt el. Ennek anyagát eljuttatta a városvezetéshez, amit a közgyűlés megtárgyalt, majd több feljelentést követően a veszprémi rendőrök nyomoztak. Az ügyészség vádirata után az akták 2006 októberében kerültek át a bíróságra. A legtöbb vádlott ügyvezetőként tevékenykedett a klub működésének különböző időszakaiban, a többiek között játékosügynökök vannak. (Az egyik vádlott, egykori alpolgármester a per kezdete óta elhunyt.)

 Az ügyészség adócsalás, valamint a számviteli rend megsértése és okirathamisítás miatt vádol, állítva, hogy a különböző szerződésekből származó jövedelmekből nem történt meg az adójárulékok kifizetése. A Videoton FC Kft. a focisták alkalmazásánál a szerződéskötésekkel jogszabályokat sértett azért, hogy a kötelező járulékok kifizetését megkerülje. Alacsony összegű munkaszerződéseket kötöttek, ám cégeken és ügynökökön keresztül fiktív szerződésekkel fizették ki őket.
 A 2008 januárjában kezdődött tárgyalássorozat minden részletét nincs módunkban felidézni, de ezek megtalálhatóak lapunk dossziéjában itt! Hétfőn (két védő és egy vádlott távolmaradásával) először egy szakértő tanúskodott, aki véleményét írásban is átadta a bíróságnak. Többnyire az adózásról beszélt, azokról a szabályokról, amelyek akkor voltak érvényben, amikor a vádlottak tevékenysége zajlott. Szóba kerültek a munkáltató kötelezettségei is.
Ezután egy könyvelőt hallgatott meg a bíróság, aki egy labdarúgóval közös Bt.-ben volt, így tudta a játékos megkapni járandóságát a Videotontól, addig, amíg a klub fizetett. Az ügyész arra volt kíváncsi, miért éppen a könyvelőt választotta a játékos, de erre más magyarázat nem hangzott el, mint a tanú játékvezetői múltja, érdeklődése a sportág iránt. Ő egyébként több focistának is könyvelője volt a kérdéses időszakban. Ügyvédi kérdésre hangzott el, hogy a könyvelőnek tudomása volt arról, a jövedelem sporttevékenységből származott, s benne semmiféle kétely nem merült fel a törvényességre vonatkozóan, mint ahogyan sem az adóhivatal, sem más hatóság részéről nem érkezett kifogás.
Sárközi Ilona bírónő a pert várhatóan február végén folytatja a Videoton egykori játékosainak meghallgatásával. Vélhetően közöttük lesz Csordás Csaba, Kuttor Attila, Nagy Dániel, Sebők Zsolt, Vincze Zoltán, Kriston Attila, Halgas Tibor, Fehér Zsolt, Köntös Dániel és Zöld Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!