Felszedik a síneket?

Székesfehérvár - A Víziváros parkolási gondjainak megoldását segíthetné, ha felszednék a Fűtőerőműbe vezető, ma már nem használt síneket. A tervek elkészültek és lakossági fórumon mutatták be.

Házi Péter

A Fűtőerőműbe évtizedekkel ezelőtt még vasúti sínen érkezett a kazánok működtetéséhez szükséges pakura, ám a síneket  mióta a távfűtés gázra állt át  nem használják, azok jelentős részt hasítanak ki az amúgy is kevés parkolóhellyel rendelkező Vízivárosból. Innen jött az ötlet, hogy fel kellene szedni a síneket, így lenne hely az autók számára. Az elkészült terveket hétfő este lakossági fórumon mutatta be Pénzes Mihály, a körzet önkormányzati képviselője. Mint a lakók elmondták, a legnagyobb parkolóhiány a Sarló utca 29-33. számú épületeknél van, amely mellett a régi sínek elhaladnak: itt az autók szinte néhány centire állnak a háztól, s csak nagyon nehezen tudnak visszajutni  a Sarló utcára a szűk hely miatt. Az elképzelés szerint itt normális nagyságú, téglalalp alakú parkoló jönne létre, s egy kanyarral  egyirányú utcaként  vissza lehetne jutni a Gőzmalom utcára, így nem kéne tolatgatni. Mások felvetették, hogy a Sarló utca 10-12 körül este, éjjel is van elegendő parkoló, itt tehát még nem olyan sürgető az átalakítás.


Több felszólaló felhívta a figyelmet a CBA áruház körüli parkolási és közlekedési képtelenségre, itt ugyanis az árut hozó teherautóknak még megfordulni sincs helyük. Az elkészült terv egy utat nyitna a Királysor felé, így egy kacskaringós átjárás valósulna meg a Budai út és a Királysor között, de olyan elképzelés is van, hogy  egy kanyarodó részt alakítanának ki a kamionoknak a sínek helyén.
A gyalogosok pedig a kis Spar áruház mellett vannak veszélyben a sok parkoló és a járdára felálló autósok miatt. Itt egy kiemelt, védett gyalogos sáv kialakítását javasolja a terv, valamint szabályos parkolóhelyeket is megépítenének. A sínek helyén összességében egyébként mintegy százzal több parkolót lehetne létrehozni, valamint a Király sor végén lévő belső játszótér mellett egy új ligetet is ki lehetne alakítani, ami növelné a zöldfelület nagyságát. A tervek azért készültek el, mert pályázatot csak meglévő, engedélyes tervek alapján lehet beadni. Márpedig egy ekkora beruházáshoz pénz kell, a sínek felszedéséről az önkormányzat már tárgyalt a MÁV-val.
És ha már álmodunk, tegyük hozzá, hogy a Fűtőerőmű szándékai szerint átadja a városi önkormányzatnak azt a másfél hektárnyi területet, ahol régen a vasútról átfejtették a pakurát. Merthogy ez a terület már nem kell neki. Itt akár egy olyan közparkot is ki lehetne alakítani, ahol jól megférnek egymással a szalonnasütő helyek kedvelői és a sportolásra vágyó állampolgárok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!