Fellendítenék az építőipart

DH - Az építőipar szereplőnek meghirdetett 1.800 milliárd forint értékű, két év alatt megvalósuló beruházás-élénkítő csomag keretében eddig már 300 pályázat esetében írták alá támogatási szerződést összesen 1.200 milliárd forint értékben.

feol.hu

Tájékoztatásuk szerint 160 pályázat esetében már a tényleges kivitelezési munkák folynak, amely 800 milliárd forintos azonnali megrendelést biztosít az ágazat számára.  
   
Az építőipart felügyelő szaktárca tájékoztatása szerint a projektek zavartalan elindításához a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) folyamatosan biztosítja az uniós pályázatoknál a projektgazdák részére a megemelt előleget.  
   
A gyorsabb, egyszerűbb építésügy megteremtésére a kormány folytatta az építésügy jogszabályainak átfogó átalakítását - mutat rá a közlemény. A Gyorsítás II. csomag keretében a kormány 4 törvény- és mintegy 20 kormány- és miniszteri rendelet módosítását készítette elő.
   
Amennyiben az Országgyűlés is elfogadja javaslatokat, akkor a módosítások jelentős része az idén ősszel, október 1-jén hatályba lép - hangsúlyozza az NFGM. A módosítások kisebbik része jövő év elejétől lenne kötelező, így összességében várható, hogy 2010 elejétől már érezhető hatása lesz a rendelkezéseknek.
   
A Gyorsítás II. csomagban az építésügyi engedélyezési eljárások további egyszerűsítésére és gyorsítására kerül sor. A kormány tervei között szerepel, hogy kiterjeszti a szabályozási előírások egyszerűsítését a sajátos építményfajtákra és a műemlékekre is.
   
Választható eljárási formaként az összevont eljárás mellett bevezeti az integrált eljárást a több hatósági engedélyezést igénylő eljárásoknál. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy az ügyfél valamelyik közreműködő hatósághoz nyújtja be az összes kérelmét, az illetékes hatóságok pedig együtt dolgoznak.
   
A kormány az építőipari kivitelezési eljárásokban elsősorban a lánctartozás visszaszorítására koncentrál - teszi hozzá a szaktárca. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!