Felcsút ajándéka a testvértelepülésnek

Csíkmenaság, Felcsút - Már áll a Székelyföldön az a szobor, amit a Fejér megyei község összefogás nyomán ajándékozott testvértelepülésének.

Tihanyi Tamás


Július 24-én a Székelyföldön avatják fel a csíkmenasági Összetartozás Emlékművet.  Az ünnepség egybeesik a tusványosi szabadegyetem-fesztivál idejével: a szombat-vasárnapi ünnepi hétvégén változatos programok, előadások, esti utcai majális, és vásár várja a  vendégeket. A szoboravatóra meghívták  Orbán Viktor miniszterelnököt, Schmitt Pál leendő köztársasági elnököt, Tessely Zoltánt, megyénk  országgyűlési képviselőjét, valamint Melocco Miklós szobrászművészt is. A szervezők lapunknak elmondták: a szobor a két világháború hőseinek emlékére, a kárpát-medencei magyarság egyetemes, évszázados kultúrájának tiszteletére,    a közös európai polgári értékrend alapján a magyar nemzet határokon túlnyúló összetartozásának kifejezésére készült. 
A háromalakos kőszobor egy anya (vagy lány) alakot, és  belé kapaszkodó két gyermeket mintáz.  A több, mint öt méter magas, mészkő emlékművet Felcsút község ajándékozta, összefogással, civil forrásokból épült meg. Alkotója Bencze Gábor szobrászművész. Csíkmenaság és Felcsút már 2007 óta ápol testvértelepülési kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!