Feketemunkát hozott a nyár

Enying - Egy gyümölcsösben 69 feketemunkást fogtak a munkaügyi felügyelőség ellenőrei.

Miskei Anita

Itt a nyár, itt a feketemunka - mondta Jankó Zoltán az OMMF Közép-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség igazgatója egy a napokban zajlott ellenőrzés tapasztalatait összegezve.  Egy enyingi gyümölcsösben cseresznye-betakarítási munkálatokat végeztek. A helyszíni ellenőrzés során két munkáltató 147 dolgozója  végezte a betakarítást.  A helyszíni ellenőrzés a legális foglalkoztatás alkalmazására terjedt ki,  vizsgálatták az alkalmi munkavállalói könyv jogszabályi előírásainak betartását.  Az egyik munkáltató  75 főt alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott,  hiányosság nem állt fent, 3 munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállaló esetében a vizsgálat folyamatban van.
A másik munkáltató egyéni vállalkozóként foglalkoztatott 69 főt,  68-nak az adott napra nem volt bejegyzés alkalmi munkavállalói könyvében, 1 főt alkalmi munkavállalói könyv nélkül foglalkoztattak.   Jankó Zoltán  elmondta,   több millió forint bírsággal sújtják a munkáltatót, aki az ellenőrzéskor elismerte a fekete foglalkoztatás tényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!