Fának csapódott az autó, tolószékbe került a fiatal lány

Székesfehérvár - Egy névnapi buli, pontosabban az azt követő autóbaleset örökre megváltoztatta Bernadett életét. A lebénult lány és szülei hat éve küzdenek a méltányos kártérítésért.

Házi Péter

2004 február 19-én, egy átmulatott éjszaka után,  hajnali fél öt körül, Bódás Bernadett beült barátnője autójába. Aztán az autó a Széchenyi utcai terelőszigeten kötött ki, előbb egy oszlopnak, majd egy fának ütközött. A vétlen Bernadett nyakcsigolyája eltört, megsérült a gerincvelője, a lány melltől lefelé szinte teljesen lebénult. Szülei a  baleset óta küzdenek a méltányos kártérítésért. Merthogy a volánnál ülő,  ittas állapotban lévő  lánynak nem volt kötelező biztosítása,  így biztosító sem, aki állta volna a kártérítést.

- Az ilyen esetekre kellett létrehozniuk a Magyarországon működő biztosítóknak egy kártérítési  alapot -  mondja Vinkelman István, a Biztosítási Ügyintéző és Szaktanácsadó Iroda (Büszi) vezetője, aki  elvállalta Bernadett képviseletét, kárának érvényesítését. Az ügy aztán    bíróságra került, ahol 2008 szeptemberében, azaz több, mint négy évvel a baleset után született meg az első fokú ítélet.
- Bernadettnek és hozzátartozóinak különféle jogcímeken a sérülésével arányos nagyságú kártérítést ítélt meg a bíróság, hiszen például harmadik emeleti panellakásuk helyett akadálymentesített lakást kellett vásárolniuk, melyben egyébként a fehérvári önkormányzat is segített.  A MABISZ azonban fellebbezett az ítélet ellen, a másodfok pedig 2009 márciusában  számunkra érthetetlen módon  negyedére  csökkentette a kártérítés összegét - idézi fel  Boros László ügyvéd. A kárrendezéssel immár tizenhat éve foglalkozó cég   nem hagyta ennyiben a dolgot, Boros László képviseletében  a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, mely idén januárban érvénytelenítette az ítéletet, mivel a kártérítés összegét méltánytalanul alacsonynak tartotta. Így várhatóan júniusban tovább folytatódik a pereskedés. Vinkelman István reményei szerint jövőre talán megszülethet a végső döntés, bíznak benne,  méltó ítélettel, hiszen a kártérítés mértéke egyfajta üzenetként is értelmezhető a biztosítók számára. Ha méltányos összeget ítél meg a bíróság, az  a biztosítók kárkifizetési gyakorlatának is jót tehet - véli a szakember.
- A baleset óta fenekestül felfordult az életünk. Betti kezelésére számolatlanul ment és megy a pénz, 2007-ben Kínában is jártunk egy kísérleti őssejtbeültetésen, hála a segítő  fehérváriaknak, ám az nem igazán hozott eredményt. Öt éven át nap mint nap emelgettük a lányunkat,  most  sikerült átalakítanunk a fürdőszobát: kivettük a kádat, helyére fürdetőszéket tettünk - mutatja Bódás Dezső, Betti apja.
- Nemrég elvégeztem egy képszerkesztői tanfolyamot, korábban pedig angolul is  tanultam. Mindig van remény, soha nem adom fel! - mondja mosolyogva Betti, akinek édesanyja is bizakodó:   - Hiszem, hogy valamikor, valahol kifejlesztik azt a kezelést, ami sokat segít majd a lányunknak. És persze  bízom abban is, hogy a bíróság végre tényleg átérzi problémánk súlyát, s megteremthetjük a jobb, könnyebb életet Bettinek - teszi hozzá az anya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!