Fák dőltek ki, tetőket bontott meg a szél - így tombolt a vihar Fejérben

FMH - Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat a keddi narancs után a viharjelzést citromsárgára minősítette vissza, a székesfehérvári tűzoltók mai napja is riasztásokkal indult.

feol.hu

Az elmúlt valamivel több mint 24 órában a székesfehérvári tűzoltók (október 13-án 6 órától 14- én, 9 óra 45 percig) 37 esetben vonultak az erős szél okozta károk elhárításához. Kedden 8 óra 30 perctől egészen 17 óráig a székesfehérvári tűzoltóság három gépjárműfecskendője és az emelőkosaras jármű 20 tűzoltóval, valamint a híradó ügyeleten a jelzéseket rögzítő és az egységek tájékoztatását végző, az irányításában segítő tűzoltó folyamatosan dolgozott. A káresetek jelentős része Székesfehérváron történt, zömében fakidőlésekről és tetők megrongálódásáról érkezett bejelentés.

A vihar tövestől csavarta ki a fákat

Kedden, 6 óra 20 perckor Székesfehérvárról érkezett jelzés szintén viharkár miatt. A Berényi út-Kisteleki utca kereszteződésében faág szakadt az útra, amely a négyből három forgalmi sávot elzárt. A tűzoltók motoros láncfűrésszel avatkoztak be.

6 óra 33 perckor lakossági bejelentésre a tűzoltók szintén a Berényi útra vonultak, ahol egy 15 méter magas nyárfa dőlt a buszmegállóra. A fát a tűzoltók motoros láncfűrésszel kivágták.

7 óra 10 perckor szintén Székesfehérvárról a Harangvirág utcából érkezett bejelentés, ahol egy fűzfa ága szakadt villanyvezetékre. A tűzoltók kiérkezésére az erős szél a faágat lefújta a vezetékről, így a tűzoltók munka nélkül maradtak.

Szintén 7 óra 10 perckor Agárdról érkezett jelzés, amely szerint az Ezüst utcában egy 20 centiméter átmérőjű ág szakadt vezetékre.

8 óra 36 perckor riasztották a tűzoltókat Fehérvárra, a Zombori utcába, ahol egy kétszintes, tetőtér-beépítéses társasház ház tetejét rongálta meg a viharos szél, amely megkezdte az csatornalefolyót, egy darabot le is szakított belőle, és cserepet is elmozdított. A tűzoltók egy lógó csatornadarabot eltávolítottak, az erős szél miatt a tetőre nem tudtak felmenni, ezért a területet körbezárták.

8 óra 39 perckor Tác-Gorsiumba vonultak a tűzoltók, ahol egy 25 méter magas nyárfa hasadt ketté.

A székesfehérvári tűzoltóságra október 13-án bőven akadt munkája:  Székesfehérváron a Fürdő soron egy fűzfa ága a járdára szakadt, Lovasberényben az Erdő soron egy nagyméretű tölgyfa kettéhasadt, a Sóstói Stadion lelátójának lemeztetejét bontotta meg a szél, a fehérvári Olaj utcában egy körülbelül 20 méter magas fa épületre dőlt, a Zsolt utcában fa több ága leszakadt és épületre, valamint udvarra dőlt, a Park Centerben egy üzlet körülbelül 2 négyzetméteres reklámtáblája félig leszakadt,  Deák Ferenc utcában egy épület bádogfedését kezdte meg a szél, Kincsesbányán a Kincsesi úton egy ötszintes lakóház ereszcsatornáját kezdte meg a szél. Székesfehérváron a Sarló utcában egy tízemeletes panelházhoz felállított állványzatot bontott meg a szél. A területet a rendőrség lezárta, az állványzat megerősítéséről a kivitelező gondoskodott, Sukorón egy körülbelül 50 centiméter átmérőjű fa dőlt a Velence felé vezető útra, Székesfehérváron a Milleniumi úton, valamint  a Deák Ferenc utcában is fa dőlt az útra, a Gánt-Csákvár elágazóban ugyancsak fa esett az útra, Székesfehérváron a Hübner András utcában egy társasház tűzfalát védő lemezborítást kezdte meg a szél, Székesfehérváron a Várkörút és a Budai út sarkán a Teleki Blanka Gimnázium tetejét bontotta meg a szél, a Gáz utca Rákóczi Ferenc utca felöli végén egy körülbelül 20 méter magas nyárfa tetejét törte le a szél, amely az útra szakadt, a Munkácsy Mihály utcában egy körülbelül 18 méter magas nyárfa törzsét kifordította a földből a szél, s a fa egy lépcsőház bejárata elé dőlt,  a Lövölde úton egy négyemeletes panelház homlokzatán egy Europlakát fém feliratát bontotta meg a szél, amely a viharos időben veszélyt jelentett az arra haladó gyalogosokra. A tűzoltóknak az épület tetejéről sikerült a ház homlokzatán lévő feliratot eltávolítani. Székesfehérváron a Rigó utcában egy négyemeletes lakóház tetőszerkezetét kezdte meg a szél, a Huba utcában egy körülbelül 20 méter magas fa gyökerestől kifordult a földből, szigetelt vezetékre dőlt, amelyet egy családi ház homlokzatából is kiszakított,  az Olaj utcában fa villanyvezetékre és telefonvezetékre dőlt, a Semmelweis Ignác utcában egy fűzfáról több száraz ág lehasadt,  a Hosszúsétatéren egy körülbelül 18 méter magas fa kerítésre, járdára dőlt,  a Nyitrai utcában egy fa kerítésre dőlt,  az Új Csóri úton egy forgalomirányító lámpa félig leszakadt a tartószerkezetéről, Székesfehérváron a Deák Ferenc utca és a Martinovics utca kereszteződésében egy körülbelül 15 centiméter átmérőjű faág járdára szakadt.

Szerdán sem  indult nyugalmasan a reggel, 7 óra 15 perckor Fehérvárcsurgón a Kastély iskolában egy fenyőfa megdőlt,  forgalmat és vezetéket veszélyeztetett. Székesfehérváron a Ligetsori általános iskolánál fűzfa kettéhasadt, a lehasadt rész a járdára dőlt,  a Ligetsoron a Csónakázó-tónál két fűzfa kettéhasadt, az egyik a kishídra, a másik a járdára szakadt, a Széchenyi utcában tetőt kezdett meg a szél. Agárdon a Napsugár utcában faág szakadt egymelléképületre - áll a Székesfehérvári Tűzoltóság összegzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!