Ezüstérmes lett férfi párbajtőrcsapatunk a cataniai vb-n

Ezüstérmet nyert a magyar férfi párbajtőrcsapat szombaton a cataniai vívó-világbajnokságon.

MTI

 

Az Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter és Szényi Péter alkotta együttes a magyar küldöttség első dobogós helyezését harcolta ki a szicíliai vb-n.
A magyarok rendkívül magabiztosan meneteltek a döntőig: az üzbégeket 45-27-re, a venezuelaiakat 45-23-ra, a negyeddöntőben a kínaiakat 45-37-re, az elődöntőben pedig a svájciakat 45-23-ra verték. A döntőben a régi rivális, egyben címvédő franciákkal találkoztak, akikkel szemben az elmúlt években rendszerint alulmaradtak. Legutóbb idén, a sheffieldi Európa-bajnokság fináléjában kaptak ki tőlük.
Ezúttal egészen az utolsó asszóig kiélezett volt a küzdelem, bár a franciák nyolc tussal, 45-37-re nyertek, a különbség csak a legvégére nőtt meg. Boczkó az elején 4-3-ra verte Lucenay-t, Imre 7-6-ra kikapott Grumier-től, Somfai viszont a Gustin elleni 2-0-s győzelemmel magyar előnnyel zárta az első kört. Ezután Imre 8-8-at csinált Lucenay-vel, Boczkó viszont beleszaladt egy 6-2-es vereségbe Gustinnel szemben, Somfai pedig 6-5-re kikapott Grumier-től (27-30). Imre újabb pástra lépésekor is nőtt először a különbség, aztán a magyar párbajtőröző magára talált, és 29-33-ról 35-34-re fordított Gustin ellen. A következő asszóban azonban megint fordult a kocka, Lucenay 3-0-ra verte Somfait, így Boczkó 35-37-nél lépett pástra Grumier-vel szemben. Az utolsó párharcban a franciának jöttek be az első akciói, így tovább nőtt a különbség, és az idő előrehaladtával egyre kevesebb esély volt a felzárkózásra. Sőt, Grumier élt a helyzeti előnyével, és győzelemhez segítette csapatát.
Az egyéniben is legnépesebb mezőnyt felvonultató férfi párbajtőr szakág a csapatversenyben is rekorder, annak ellenére indult 41 válogatott, hogy a londoni olimpián ez a szám nem szerepel a programban.

Eredmények:
    
a 32 között:
Magyarország-Üzbegisztán 45-27
(Boczkó plusz 8, Imre plusz 4, Somfai plusz 3, Szényi plusz 3)
    a 16 között:
Magyarország-Venezuela 45-23
(Boczkó plusz 11, Imre plusz 8, Somfai plusz 3)
    negyeddöntő:
Franciaország-Németország 45-41
Koreai Köztársaság-Norvégia 45-33
Svájc-Olaszország 36-33
Magyarország-Kína 45-37
(Imre plusz 6, Boczkó plusz 5, Somfai mínusz 3)
    elődöntő:
Franciaország-Koreai Köztársaság 45-31
Magyarország-Svájc 45-23
(Boczkó plusz 9, Imre plusz 8, Somfai plusz 5)
    a 3. helyért:
Svájc-Koreai Köztársaság 15-14
    döntő:
Franciaország-Magyarország 45-37
(Imre plusz 3, Somfai mínusz 2, Boczkó mínusz 9)

A végeredmény:

férfi párbajtőr csapatverseny, világbajnok:

Franciaország (Gauthier Grumier, Jean-Michel Lucenay, Ronan Gustin, Yannick Borel)
2. Magyarország (Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter, Szényi Péter)
3. Svájc (Fabia Kauter, Benjamin Steffen, Max Heinzer, Florian Staub)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!