Exkluzív interjú Thomas Grosch-sal

Régóta terveztem, hogy az amúgy új-zélandi úriemberrel interjút készítsek, mivel mégiscsak egyedülálló volt, amikor magyar cégként megtámogatták a Williams istállót. Magyar embereket megszégyenítő módon válaszolt kerek egész mondatokkal a kérdéseimre, pedig csak öt éve él hazánkban. Különleges interjú következik, - mely javarészt nem is az autósportról szól, azonban a nagy felháborodást kiváltó "chipsadó" miatt igencsak aktuális.

Vámosi Péter

- Mit tehet az a vásárló aki egyszer csak azt látja, hogy megemelkedett a termék ára?

- Nem tervezünk drasztikus áremelést. Épp csak annyival szeretnénk felemelni az új Hell árát, amennyi fedezi azt, hogy jobb és egészségesebb alapanyagokat tartalmaz. Ez az áremelés nem fogja meghaladni a 10 százalékot. Úgy gondolom ezzel sokkal többet nyer a fogyasztó, megmarad az, ami eddig is fontos szempontunk volt: az ár-érték arány. Egy finomabb, hatásosabb, és egészségesebb terméket kap a fogyasztó.

- Úgy tűnik, partnerei a magyar kormány ezen törekvésének, hogy egészségesebb legyen többek között az energiaital is. Köszönhető-e ez annak, hogy gyakorlatilag ez "A magyar energiaital", illetve hogy elég nagy támogatást kaptak a Hell üzeméhez?

- Így van, ez "A magyar energiaital". Úgy gondoljuk ez egy elég nagy magyar siker, hogy 28 országban fogyasztják a Hellt és ott voltunk a Williams Forma-1-es csapat szponzoraként. Olyan nemzetközi szintre léptük, ami keveseknek sikerül. Most ezzel a fejlesztéssel, ezzel az új itallal, összetevőkkel, hatással is ezt az irányt folytattuk. Magyar cégként óriási léptekkel haladunk a külföldi piacok felé.

- Ez a gyors döntés, és gyors bevezetés mennyire befolyásolta üzleti terveiket? Például tudjuk, hogy terveznek új gyártósort, ezt ez mennyire befolyásolta?

- Azt mondhatom, hogy nem befolyásolta. Mindenki a chipsadóról beszél és ez alapján ítél, de nem szabad elfelejteni azt a fontos dolgot, hogy mi már egy évvel ezelőtt elkezdtük a fejlesztést. Annyit befolyásolt, hogy eredetileg jövő év elején szerettük volna ezt a terméket bemutatni, de mikor megtudtuk, hogy a kormány is azt támogatja, hogy egészségesebb étel-italfogyasztás legyen Magyarországon, akkor először is nagyon megörültünk, hiszen eddig is azt csináltuk, amiről most előírás is lett, hogy csinálni kellene. Így minden fejlesztést és tesztelést felgyorsítottunk, pont annak érdekében, hogy mi már az első nap - szeptember 1-jén - az asztalra le tudjuk tenni, meg tudjuk mutatni.

- Mit gondol, tisztulhat ezzel a magyar energiaital piac? Hiszen ha az ember végig megy egy hipermarket sorain számtalan neves vagy épp névtelen termékkel találkozik.

- Úgy gondolom ezt talán öntisztulásnak nevezhetjük. A fogyasztók most, főleg a médiának köszönhetően talán jobban odafigyelnek majd arra, mit esznek, mit isznak. Ha tudatosan nézik, mit vesznek le a polcról, előbb-utóbb beindul egy öntisztulási folyamat, azaz az olyan italok - mindegy, hogy energiaitalról beszélünk, vagy másról -, amik károsak, nem jók, előbb-utóbb el fognak tűnni a polcról.

- Szokás mondani, hogy napi egy pohár bor nem káros, sőt inkább egészséges. Nem húzható rá ugyanez a séma az energiaitalra is, hogy időnként egy energiaital, még ha koffeines is, nem káros, csak ha mértéktelenül fogyasztjuk?

- Bármit ha eltúlzunk, az káros. Ha megneveznénk a legegészségesebb ételt a világon, beszéljünk mondjuk egy almáról, ha annak a fogyasztását túlzásba vinnénk, biztos, hogy egészségtelen lenne. Ha bármilyen energiaitalt, koffeinest, nem koffeinest, vagy bármi egyéb ételt, italt eltúloz valaki, annak biztos, hogy negatív hatása lesz. Inkább azt mondanám, mindenki saját maga döntse el, hogy mikor, miből, mennyi elég.

- Térjünk át egy kicsit a motorsportra. A Hell több szakágban, több versenyzőt is támogat. Jövő szezontól mire számíthatnak a jelenlegi versenyzők, illetve van-e esély arra, hogy újabb versenyzőket kezd majd támogatni a Hell?

- Mi is fejlődünk, mi is lépünk előre, szponzorálást továbbra is tervezünk, változások pedig, mint mindenben, voltak is, és lesznek is. Szóval bővülünk. Lehet, hogy holnaptól, lehet hogy jövő holnaptól, lehet hogy jövő évtől egy új területre lépünk be, egy új sportolót fogunk szponzorálni. Ez egy örök-nyitott kérdés.

- Forma-1-be visszatérhetnek-e mint támogató - akár magyar versenyzővel?

- (nevet) Ez nagyon jó kérdés. Voltunk, láttunk... Erre nem mondanám azt, hogy igen, azt sem, hogy nem. Sok előnye van, sok hátránya van... Majd a jövőben eldől, hogy fogunk-e erre lépni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!