Évnyitó: 70 milliót költött az önkormányzat az intézmények felújítására

Székesfehérvár - Éves szinten 300 milliót költ az önkormányzat intézményfelújításokra. Ebből hetvenet a tanévkezdést megelőzően fordítottak az égetően szükséges munkákra.

Házi Péter

A nyári szünet az az időszak, amikor az önkormányzatnak, mint fenntartónak lehetősége van az oktatási-nevelési intézményekben a szükségessé vált kisebb-nagyobb felújítások elvégzésére. A most befejeződött nyári szünet alatt tizenhárom fehérvári intézményben zajlott mintegy hetven millió forint értékben felújítás. Minderről Cser-Palkovics András polgármester számolt be a Vasvári Pál Gimnáziumban. Mint mondta, a tavalyi évnél többet, összesen 300 milliót költenek idén különféle intézmények felújítására, ezek közül a Fiskális úti rendelő teljes rekonstrukciója valamint a Tóvárosi Bölcsőde megsüllyedt szárnyának felújítása viszi el a legtöbb pénzt.


- A gimnázium állapotával kapcsolatban a Hírlap SMS-rovatában is üzent egy anyuka, és az itt megtartott bejáráson is egyértleművé vált, hogy nem lehet halogatni bizonyos felújításokat. Ilyen a vízelvezetési gondok megoldása és az alagsori, málló falak megerősítése, újravakolása, az itteni tantermek felújítása  - mondta az épületben Kovács Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője. Ezt támasztotta alá Horváth József, a gimnázium igazgatója is, aki elmondta, az épület pincéjében lévő tantermek oldalfalai állandóan kapták a vizet, így a  falak olyan állapotba kerültek, hogy OSB-lappal kellett eltakarniuk a gyerekek biztonsága érdekében is. Reményei szerint a 17 milliós felújítás végére ez a probléma is megoldódik.
Mint a város polgármestere elmondta, a nyári felújításokat nem külső cégek, hanem a városgondnokság szakemberei végezték el, ez egyfajta kísérlet is arra, hogy hogy lehet-e olcsóbb a felújítás, illetve hogy a garanciális problémákat könnyebb legyen orvosolni. A felújítások közül a nagyobbak közé tartozik például  a Tóvárosi Általános Iskola tornaterem tetejének szigetelése, ami tízmillióba került, vagy az Ybl Miklós Óvoda hatvan nyílászárójának cseréje, a bejárat feletti balesetveszélyes vasbetontető bontása mintegy tízmillió forintért.  Ezeken kívül például az Arany János Általános Iskolában, az Árpád úti Óvodában, az Ezredéves Készségfejlesztőben és a Táncsics Mihály Általános Iskolában, valamint a városi könyvtár Széna téri és Zentai úti tagkönyvtárában is zajlottak munkák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!