Európai parlamenti választások külföldön

A konzervatív pártok valamelyes visszaestek, de ennek ellenére az európai parlamenti (EP-)választások nyertesei Németországban az első előrejelzések szerint a vasárnapi európai parlamenti választásokon.

feol.hu

Az első előrejelzések ugyanakkor arra utaltak, hogy a német szociáldemokraták európai választásokon még soha nem szerepeltek olyan rosszul, mint most.A két kereszténypárt, a CDU és a CSU az ARD televízió megbízásából készült exit poll-felmérés szerint együttesen a szavazatok mintegy 39 százalékát szerezte meg az öt évvel ezelőtti 44,5 százalékhoz képest. A szociáldemokraták ezzel szemben a 2004. júniusi 21,5 százalékkal szemben ezúttal 21 százalékot szereztek. A legnagyobb mértékben az ellenzéki szabaddemokraták növelték szavazataik számát. Elérték az öt százalékos küszöböt, s ezáltal az Európai Parlamentbe való bejutást az ellenzéki Zöldek és a Baloldal pártja is.
A választási részvétel az előrejelzés szerint 42,5 százalék körül mozgott, ami alig maradt el az öt évvel ezelőttitől - jelentette Pietsch Lajos, az MTI berlini tudósítója.
Ausztriában a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) kapta a legtöbb szavazatot Ausztriában vasárnap az európai parlamenti választáson az előzetes eredmények szerint.
Bár a közvélemény-kutatások fej-fej melletti eredményt vetítettek előre, az ÖVP a nem végleges adatok szerint hat százalékkal megelőzte koalíciós partnerét, az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ). Az SPÖ jelentősen, 9,6 százalékkal visszaesett 2004-es eredményéhez képest.
 A két nagy pártéval ellentétben erősödött az EU-kritikus erők támogatottsága - jelentette Pálfy M. Katalin, az MTI bécsi tudósítója.
 Szlovákiában a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte meg az európai parlamenti (EP) választást Szlovákiában - a nem hivatalos végeredményt a pozsonyi SITA hírügynökség tette közzé vasárnap délután. Az országos választási bizottság az eredményt nem erősítette meg, de nem is cáfolta.
A nem hivatalos végeredmény szerint a Smer megszerezte a szavazatok 32,1 százalékát, míg az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) 16,98 százalékot kapott. A harmadik helyen a Magyar Koalíció Pártja (MKP) végzett 11,33 százalékkal, a negyediken pedig a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,55 százalékkal. Az EP-be való bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt még a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) lépte át 8,97 százalékkal, illetve 5,39 százalékkal. Rajtuk kívül a választási küszöböt a Szabadság és Szolidaritás párt közelítette meg 4,71 százalékos eredménnyel, ami azonban mandátumszerzéshez nem volt elegendő - jelentette Kokes János, az MTI tudósítója.
Az ellenzék vezet vasárnap az európai parlamenti választáson Görögországban, Bulgáriában és Máltán az előrejelzések szerint.
Az állami és két kereskedelmi televízió felmérése szerint Görögországban várhatóan az ellenzéki szocialisták nyerik meg a választásokat. A kormányzó konzervatívok veresége mellett az új zöld párt térnyerése várható.
Az ellenzéki Máltai Munkáspárt vezetője, Joseph Muscat vasárnap a párt televíziójában közölte: a munkáspárt nyerte meg az európai parlamenti választást.
Bulgáriában az előzetes becslések szerint a jobboldal győzött: a Bojko Boriszov szófiai polgármester vezette új jobbközép párt, az ellenzéki GERB 25-26,5 százalékkal vezet az európai parlamenti választásokon. A kormányzó szocialisták csak 19,5-20 százaléknyi szavazatra számíthatnak.
A lettországi európai parlamenti választásokon előretört az orosz ajkú kisebbséget képviselő két párt a szavazófülkét elhagyók megkérdezése alapján szombaton készített előrejelzések alapján.     A rigai parlamentben ellenzékiként helyet foglaló baloldali Harmónia Központ (SC) a szavazatok 20 százalékát szerezte meg a közszolgálati televízió és a BNS hírügynökség felmérése szerint, ami azt jelenti, hogy a párt kétszer annyi szavazatot szerzett, mint ahány a szavazás előtti előrejelzésekben szerepelt, és egy képviselője lesz az EP-ben. A Diena napilap és a Leta ügynökség közös exit pollja 17 százalékot mért az SC-nek.
A baloldali radikális Emberi Jogokért az Egységes Lettországban (PCTVL) párt, amely nyíltan a szovjet időkben betelepült, s a függetlenség után állampolgársághoz nem jutó orosz ajkú kisebbség érdekeiben lép fel, 13 százalékot szerzett a felmérések szerint, és szintén számíthat egy EP-képviselői helyre a balti országnak járó nyolcból.
A ciprusi európai parlamenti választásokon a konzervatív ellenzék legnagyobb pártjának szűk győzelmét jelzik előre a szavazófülkét elhagyók megkérdezése alapján készített előrejelzések, de a kormánykoalíció pártjai együttesen több mandátumot szereztek. A helyi média által készített exit poll felmérések szerint a Demokratikus Tömörülés (DISY) pártja a szavazatok 35,5 százalékát szerezte meg a szombaton tartott szavazáson, míg a kommunista gyökerű, kormányzó Ciprusi Dolgozó Nép Haladó Pártja a voksok 33,7 százalékára tett szert.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!