Észt vidékfejlesztők a Váli-völgyben

Vál-völgye - Észtországból érkeztek szakmai látogatásra Tallin környékéről a Völgyvidék Leader Közösség meghívására az ottani vidékfejlesztő projektek nyertesei, a munkaszervezet tagjai. Igazi vidéki túrát jártak végig, s helyi termékekkel, termelőkkel ismerkedtek meg a vendégek.

Zsohár Melinda

Tallin mintegy hatvan kilométeres körzetéből verbuválódott a Rapla Maakond vidékfejlesztési közösség, amely az európai uniós fejlesztési pénzek révén szintén a honi specialitásaikat állítják elő, azok hagyományait elevenítik fel. A Völgyvidék Leader Közösséget tizenhét település alkotja, többségük a Váli-völgyben fekszik, a központi irodája Válban található. Szendrői Júlia irodavezető és munkatársai gazdag programot állítottak össze a kicsiny baltikumi ország küldöttségének. A többség az ottani nyertes Leader-pályázókból került ki, s nem csupán protokoll-célokból vették Magyarország felé útjukat, mondta el Hannes Vald, az egyik vezetőségi tag. Ene Kangur a szakképzésben érdekelt, a Leonardo program keretén belül magyar díszműkovácsot keres, szívesen felvenné vele a kapcsolatot, esetleges észtországi cseretanításra. A szovjet elnyomás alól mindössze két évtizede felszabadult másfél milliós lélekszámú ország lényegében újraépíti önmagát, beleértve a tradíciók újraerősítését. A fiatalabbak már nemigen beszélnek oroszul, az észt  nyelv öntudatos használata mellett inkább az angolt preferálják.


Fejér megyében a Völgyvidék Közösséget alkotó településeken többen már a Leader-pályázatokból mutathatnak fel eredményeket, ezek közül választottak Szendrői Júliáék a program összeállításakor. Kívülről nézve, objektív szempontok alapján, az érzelmi hatásokat kizárva is pontosan látható, milyen gazdag lokális értékcsoport bizonyítja: a globalizáció mellett a helyi kezdeményezéseket érdemes felkarolni.

Az észt látogatók felkeresték az alcsúti arborétumot, az Etyek-Ödönmajor-béli tehenészetet, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, a herceghalmi sajtüzemet, az etyeki Mórocza-pincét, a tabajdi mezítlábas parkot és betértek egy paprikatermesztő környezetvédelmi mérnöknőhöz, Horváth Judithoz. A fóliasátor alatt hatalmas kaliforniai paprikák zöldelltek és piroslottak, a fiatal szakember pályázat révén épített fel angol rendszerű termesztő sátrát. A községben az egy esztendeje nyílt, manufaktúra jellegű tabajdi pálinkafőzdében tartottak némi pihenőt, ahol a helyi Hammang Ágnes termelő kecskesajtját, s Horváth Judit paprikáját is megkóstolták, jóféle bicskei kis pékségből való kenyérrel. A korszerű, környezetkímélő pálinkafőzde modern főzőgéppel dolgozik, a mérgező anyagok nem kerülnek az italba. Az észtek nem ismerték a hungarikumnak minősített magyar pálinkát, amely nem azonos a világhírű, ám a pálinkától nemcsak nevében különböző orosz vodkától. A csabdi lovarda, azaz Lovaszugoly-béli kitérő után ismét visszatértek a Váli-völgybe, pontosabban Válba, ahol néptánc műsorral kedveskedtek a finnugor „rokonoknak” a Százszorszép Táncegyüttes. Szerdán Szlovéniába folytatják szakmai útjukat az észt vidékfejlesztők.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!