Esély egy új kezdetre - politológusi vélemény a köztársasági elnökjelölt személyéről

Székesfehérvár - Nem volt nehéz dolgom: ezt mondta Kiszelly Zoltán politológus, amikor megjegyeztük neki, bejött Áder Jánosra vonatkozó jóslata, amikor korábban lapunknak nyilatkozott.

Tihanyi Tamás

- Mindenképpen meg kell várni, milyen elnöki programot hirdet - elemezte a jövőt az új  köztársasági elnök megválasztásának szempontjából Kiszelly Zoltán. - Ez  fontos, hiszen például Sólyom Lászlónak és Schmitt Pálnak is volt  külön elnöki programja: előbbinél a környezetvédelem, illetve az egyes alrendszereknek a politikától való távolítása,  utóbbinál az anyanyelv védelme és az egészséges életre való nevelés kapott hangsúlyt.  Adódik a kérdés, hogy Áder János választ-e majd magának egy-egy ilyen kiemelt témát? Ha ez kiderül, akkor jósolhatjuk meg, ez mennyiben tudja eddigi politikusi pályájától eltávolítani.  Ő pártpolitikus volt, de korábbi házelnöki pozíciója már egyfajta konszenzusteremtő szerepet jelentett számára az egymással vitatkozó pártok fölött. Én azt tartanám szerencsésnek, ha olyan programot választana, amellyel ezt a konszenzusteremtő énjét tudja kidomborítani.



A politológus szerint sokatmondó lesz az is, hová látogat majd először az új elnök. 
 - A német államfőnek, mint ahogyan Orbán Viktornak is 2010-ben,  első hivatalos útja Lengyelországba vezetett. Ez lesz a második fontos szempont, amely jelezheti, hogy a határon túli magyarokkal, a visegrádi országokkal való kapcsolattartás jelentőségét hangsúlyozza, vagy mást. Ha Berlinbe, Párizsba vagy Washingtonba utazik, akkor az utóbbi időben kissé felhőssé vált viszonyokon próbál javítani. Ez egy új kezdetre való esély lehet. A harmadik szempont lesz a megítélésében, hogy vannak-e az ő szűk hatáskörén belül olyan lehetőségek, amelyekkel jobban akar élni.
Rákérdeztünk: vajon mi történik majd az elé kerülő törvényekkel, milyen lesz a miniszterelnökhöz fűződő viszonya, amely sajtóértesülések szerint korábban sem volt felhőtlen, s amelynek brüsszeli (igaz, igen jól fizető) politikai száműzetését köszönhette?
 - Ezek  alkotmányos feladatok  lesznek - szögezte le  Kiszelly Zoltán.  - Áder János jogász,  részt vett a  hazai és a brüsszeli törvényhozásban is. Ezért én azzal számolok, hogy Mádl Ferenc hagyományait követi, azaz ott, ahol aggályokat lát, él   vétójogával. Így a saját oldalának is    visszaküldheti   a törvényeket, ha azok a  honi  vagy a nemzetközi, uniós jogba ütköznek. Azt várom, s  ez az egész ország szempontjából is fontos, hogy miközben az unió éppen a fékek és az ellensúlyok rendszerének megbomlását kéri rajtunk számon, Áder  egyértelmű jogütközés esetén javít hazánk nemzetközi megítélésén. A Fidesznek sem lehet érdeke az, hogy még több kötelezettségszegési eljárás induljon külföldön. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!