Esély a falunak: záportározót adtak át Bakonycsernyén (frissítve: részletek)

Bakonycsernye - Valamelyest föllélegezhetnek a település lakói, hiszen az elkészült beruházásnak köszönhetően kevésbé lehet veszélyeztetett a falu a nagy esőzések során. A záportározó átadásán államtitkár, országgyűlési képviselő is megjelent. Pusztavámon szintén a csapadékvíz-elvezetését szolgáló beruházás elkészülését ünnepelték.

B. Kiss László

Bakonycsernyét az elmúlt tíz évben több alkalommal is katasztrófa szerűen sújtotta sárlavina. Tavaly tavasszal megcsúszott a partfal és kiöntött a Gaja-patak.
A település önkormányzata a vízelvezetés megoldására két pályázat keretében mintegy 200 millió forintot nyert, 10 százalékos önrész mellett. A pályázati pénzből épült mások mellett az a záportározó is, amely mellett  az új létesítmény átadását szimbolizálva  az államtitkár, Törő Gábor országgyűlési képviselő és Turi Balázs polgármester átvágta a nemzeti színű szalagot. Az ünnepségen elhangzott: a falu veszélyeztetettsége teljes mértékben az új létesítményekkel még nem szűnt meg.

Újszerű érzés volt öltönyben  érkezni, mert eddig ide jobbára csak gumicsizmában jött a polgármester is - fogalmazott Turi Balázs, Bakonycsernye elöljárója beszédében, amelyet csütörtökön,  két olyan beruházás avatása alkalmával mondott, amelyek a csapadékvíz okozta károk kivédését hivatottak szolgálni.  Noha az utóbbi időben olyannyira kritikussá vált a helyzet, hogy már szinte minden égzengés alkalmával sárlavina zúdult  Bakonycsernyére, sokáig nem sikerült pályázati pénzt nyerniük a helyzet orvoslására. A fellebbezésük elutasítását tavaly tavasszal éppen aznap vették kézbe, amikor ismét iszap zúdult a községre  - emlékeztetett beszédében a polgármester.  Ezt követően az önkormányzat két pályázatot is benyújtott, s  nagy örömükre  mindegyik  pozitív elbírálásban részesült. Az önkormányzat így tízszázalékos önrész mellett  összesen mintegy kétszáz millió forintot nyert, amelyből a leginkább fenyegetett Petőfi utca fölött nagyméretű záportározó épült, amely  járulékos védműveivel együtt  felfogni hivatott a hegyoldalról lezúduló esővizet. A Kossuth utcát pedig úgy alakították ki, hogy maga az utca funkcionál vizesárokként. A polgármester kiemelte a helyiek körében tapasztalható összefogást, és köszönetet mondott Törő Gábor országgyűlési képviselőnek a hathatós támogatásért.  A záportározónál tartott ünnepélyes átadáson  - a dermesztő hideg ellenére is  - több tucat lakos jelent meg, és ott volt Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint Törő Gábor is.

A csernyei avatást Pusztavámon követte  hasonló, ünnepi  aktus.  Itt a  község önkormányzata 82 milliót nyert  ugyancsak tízszázalékos önrész mellett  a csapadékvíz elvezetésére.  A beruházás három utcát érintett, áldásos hatásából 180 család részesedik - mondta el köszöntőjében Merkatz László polgármester.
Másfajta, a korábbitól eltérő vidékpolitikára van szükség  - hangoztatta beszédében Ángyán József, aki Pusztavámon is részt vett az új beruházás átadásán. Ezt a törekvést jelzi, hogy a korábbihoz képest kisebb összegű pályázatokat is kiírnak, amelynek elnyerésére a falvaknak is esélyük  nyílik, s ugyancsak a kistelepüléseknek kedvez, hogy a régebben szokásos harminc százalékos önrész helyett tízszázalékos önrész mellett  is lehet támogatást  nyerni - mondotta az államtitkár.

Előzmények

2010. májusában a katasztrofális időjárási körülmények, a heves és gyakori esőzés miatt többször árasztotta el víz Bakonycsernyét, amelynek még sárlavina is kijutott. Cikkeink alább olvashatók!

Bakonycsernyét elárasztotta a víz, a sár a heves esőzések nyomán. Részletek itt!

A rengeteg csapadék ismét gondot okozott, másodszor borította el a sár a falut. Részletek itt!

2010. május 27-én harmadszor is sárlavina zúdult Bakonycsernyére. Részletek itt!

A falunak gondot okozott az önerő előteremtése a vis maior pályázathoz. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!