Emelkedik a minimálbér, drágább lesz az autózás

Székesfehérvár - Januáran emelkedik a minimálbér, módosulnak a KRESZ egyes pontjai. Figyeljünk oda!

Miskei Anita

Új év, új szabályok! Január első napjaiban már-már hagyományosan megéljük a változásokat. Jó hír, hogy emelkedik a minimálbér, így az eddigi 73 ezer 500 forint helyett a minimum 78 ezerrel számolnak  a munkáltatók.   További pozitív fejlemény, hogy a  lakosság kétharmada  számára nem emelkedik a gáz ára a  január elsejétől életbe lépő új gázár-szabályozásnak köszönhetően. Sőt, a  szociálisan rászorulóknak  csak jövő év áprilisa után kell kérniük a szeptembertől életbe lépő új energia-ártámogatási rendszerbe való felvételüket. A kormány 1200 köbméteres fogyasztásig fenntartja a gázár-moratóriumot, így a kevésbé tehetős rétegek, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok terhei sem emelkednek. Az új, sávos gázár-szabályozás révén  a fogyasztók 57 százalékánál egyáltalán nem változik a gáz ára,  míg a fogyasztók  9 százalékánál   csak kis mértékű emelésről határoztak.  


Több pontban változik a KRESZ is. Talán a legnagyobb változást az jelenti, hogy január első napjától távoktatásban is lehetőség nyílik az elméleti KRESZ-oktatásra, az autósok jó néhány szabálysértés esetében magasabb bírságra számíthatnak. A vonattal és autóbusszal utazók biztonsága érdekében kamerás megfigyelést alkalmazhatnak. A parlament döntése értelmében a gyorshajtók, a biztonsági övet elmulasztók, az ittasan vezetők és a tilos jelzésen áthajtók 10 ezer és 300 ezer forint közötti helyszíni bírságra számíthatnak. Előzési tilalmat vezetnek be a nehéz tehergépkocsikra. Ennek oka, hogy a kamionok gyakran ok nélkül percekig akadályozzák a forgalmat. Az előzés tiltása a 7 ezer 500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikra és vontatókra az azonos irányban kétsávos autópályákon és autóutakon reggel 6 és este 10 óra között érvényes. Az összefüggő kamionsorok kialakulását a rendelkezés azzal teszi elkerülhetővé, hogy előírja: az előzési tilalom alá eső járműveknek olyan követési távolságot kell tartaniuk, hogy közéjük legalább egy, szintén a tilalom hatálya alá tartozó járműszerelvény biztonságosan besorolhasson. Eltűnnek az út menti óriásplakátok, ugyanakkor újabb KRESZ táblákat helyeznek ki.
Nem csak a bírságok, de például az autópálya díjak is emelkednek. A személygépkocsik 4 napos e-matricája egész évben azonos áron, 1 ezer 650 forintért lesz kapható. Jelenleg szezonon kívül 1 ezer 170 forint a díj. Átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek január elsején az ötödik éve változatlan úthasználati díjak.  A díjváltozás felszámolja a szakmailag indokolatlan aránytalanságot a tehergépjárművek havi és heti matricáinak áraiban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!