Eltűnt hegymászók: elfogyott a remény, jégomlás érhette a csapatot

Budapest - Elfogyott a remény, hogy a Himalájában eltűnt négy magyar hegymászót élve megtalálják - Kollár Lajos ezt erősítette meg, miután beszélt Mécs Lászlóval.

MTI

Utolsó szalmaszál - egy helikopteres felszállásra gyűjtenek a Himalájába eltűnt magyar hegymászó családtagjai, barátai. Ez a nyolc millió forint azonban már sajnos nem a mentésre kell, csak tájékozódásra - mondta lapunknak Kollár Lajos hegymászó, aki folyamatosan tartja a kapcsolatot a Kínában tartózkodó Mécs Lászlóval. 
- Be kell vallani, itt sokat remélni már nem lehet. Túl sok idő telt el - mondta a tapasztalt hegymászó.  Mécs Laci és a kínai hegyi mentők elmondása alapján rekonstruáltuk az  esetet: október 23-24-én volt ebben a térségben egy hatalmas  lavina, ami elérhette táborukat. Mindenképpen arra gondolunk, hogy táborban, pihenés közben érhette őket a jégomlás,  mivel négy ember egyszerre, és ilyen nyomtalanul  tűnt el. A helikopteres keresés véleményem szerint már csak nyomokat fedezhet fel a hegy belsejében. Korábban azt is feltételeztem, hogy  a hegy túlfelén ereszkednek le, de Laci ezt a helyszínen tájékozódva kizárta.  Nem voltak olyan készültségi állapotban, hogy átjussanak az északi gerincen - mondta legutóbbi beszélgetésünk alkalmával.  A 6000 méteres hegyet Laci nem találta veszélyesnek. Azt mondta, vannak nehéz részei, de ez egy objektív helyzet, a lavinát kikerülni nem lehetett. 


A Szecsuanban eltűnt négy magyar hegymászó gyalogos keresésének végeztével hétfőn visszatért Csengtuba (Chengdu) az a kínai-magyar tényfeltáró csoport, amelynek tagja volt Mécs László hegymászó oktató és Pechtol Anna, az egyik eltűnt hegymászó, Pechtol Balázs húga - jelenti Trebitsch Péter, az MTI tudósítója a helyszínről.

Az időjárási körülmények hétfőn nem engedték, hogy a helikopter a térségbe repülhessen, illetve hogy a szűk völgyben, ahol a magyarok eltűnését valószínűsítik, felderítő repülést végezzen. A kilenctagú kínai-magyar csoport is a 300 kilométeres utat esőben, ködben s havazás közepette tette meg.
A hozzátartozókat képviselő két magyar további két napot tölt Szecsuan székhelyén azzal a céllal, hogy átnézzék a kínai mentőcsapat által lehozott tárgyakat, ingóságokat, s döntsenek arról, mit és hogyan szállítanak haza. Csengtuban tartózkodásuk másik célja, hogy abban amennyiben arra lehetőség kínálkozik, Mécs László konzultáljon a felszállásra váró kínai helikopter személyzetének bármely tagjával, hogy ily módon is pontosítsák a felderítés részleteit. 
A helikopteres keresésnek két célja lehet: az egyik, hogy a hegy eddig fel nem derített oldalán kutasson, a másik pedig, hogy a jég- és sziklaomlás helyszínén, illetve egy eddig be nem látott rövid szakaszon pásztázzák végig a területet nyomok után kutatva. Mécs László az eddigi fényképfelvételek és beszámolók alapján nem tartja valószínűnek, hogy a négy magyar másik úton próbált lemenni a hegyről, s csakúgy, mint a kínai hegymászók, maga sem hiszi, hogy a magyar alpinistákat életben találhatják.
Mécs László és Pechtol Anna ismét összevetette az eltűnt hegymászók blogbejegyzéseit, a mentők jelentéseit és a fényképfelvételeket, s magyarázatot keresve a történtekre megkísérelték rekonstruálni az eseményeket. Mécs arra a megállapításra jutott, hogy minden bizonnyal egy igen veszélyes terepen érte tragédia a négy magyar hegymászót.
Lin Li, a szecsuani hegymászószövetség főtitkára közölte, hogy ők már hivatalosan is bejelentették a magyarok eltűnését, és a kínai törvények alapján két évig tartják őket eltűntként nyilván, ha addig nem találják meg őket.
Csou Hung (Zhou Hong), a Szecsuan tartományi külügyi hivatal igazgatója hétfő reggel Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul jelenlétében röviden összefoglalta az elmúlt két nap eseményeit, felidézte a kínai hatóságok, a külügyminisztérium és a szecsuani hegymászószövetség eddigi tevékenységét a magyar hegymászók hivatalosan jelentett eltűnése óta, s további támogatásáról biztosította a magyar felet.
Sárközy Péter megerősítette, hogy a magyar fél - a családtagok kifejezett kérésére - továbbra is fenntartja igényét a helikopteres felderítésre, s kérte a jelen lévő szecsuani képviselőket, hogy továbbra is segítsék a Csengtuban maradt két magyart. A főkonzul az MTI tudósítójának elmondta: ezek után a hozzátartozók kezdeményezésére Magyarországon is hivatalosan megkezdődik Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika és Tolnay Katalin eltűntté nyilvánítása. Pechtol Anna elmondása szerint bátyja, Balázs eltűnését már bejelentették a győri rendőrségen, és az ilyenkor szükséges eljárás keretében megindították a nyomozást.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!