Először mondott negatív véleményt egy tanú Marian Cozmáról

Először mondott negatív véleményt egy tanú Marian Cozmáról: Tar László csütörtöki vallomása szerint a kézilabdázó ingatag volt, erősen ittas, alig állt a lábán, és lekezelően viselkedett a Patrióta lokálban, agresszív azonban nem volt.

MTI

A Cozma-ügy Veszprém Megyei Bíróságon folyó tárgyalásán korábban a tanúk még soha nem fogalmaztak meg negatív állítást az áldozatról. Az emberölés bűntettében eddig mintegy ötven tanút hallgatott meg a bíróság, valamennyien békésnek, barátságosnak jellemezték a veszprémi Patrióta lokál diszkójában a barátnőjével táncoló román sportolót.
Tar László a vallomásában elmondta még, hogy látta, amikor valaki egy széket kapott fel a diszkóbeli verekedéskor, és lesújtott vele.
Széket látott a levegőben Lenner Vivien tanú is, illetve azt, hogy üvegszilánkok repültek.
 A csütörtöki tárgyaláson egy tanú rosszul lett, eszméletét vesztve hanyatt vágódott a tárgyalóteremben; a mentők pillanatok alatt megérkeztek, és ellátták a fiatal férfit. Saját felelősségére maradt a tárgyalóteremben, és tanúvallomást tett.
 Egy másik tanú, Németh Dániel azt mondta el, hogy a Patrióta lokálban négy-öt "kopasz, kigyúrt, nagy nyakláncokat viselő cigány férfi" állt meg az asztala előtt. "Feltűnőek voltak, feltűnően viselkedtek" - mondta fiatalember, majd arra emlékezett, hogy hamarosan verekedés robbant ki, s a "feltűnő jövevények" Marian Cozmát ütötték.
 A sportoló kétszer-háromszor is a földre került, de mindig felállt, majd menekülni kezdett, fel a lépcsőn - vallotta a férfi. Elmondta azt is, hogy elsősorban a "ferde orrú" (Németh Győző másodrendű vádlott) támadta Cozmát. A tanú emlékezete szerint a kopasz férfiak "körbe forogtak a tánchelyiségben", mintha csak azt kérdeznék, hogy "na, ki kér még", s eközben egy "vékony srácot" többször arcon is csaptak, majd elindultak ők is fölfelé Cozma és a többi kézilabdázó után.
Gabler Dániel tanú szerint "szokásos vendéglátóhelyi balhénak" tűnt az egész dulakodás a Patriótában. A tanú az ügyész kérdésére kijelentette, hogy Marian Cozma "egyáltalán nem volt ittas, s nem dülöngélt". Hasonlóan vallott Végh Attila tanú is, azt mondta, hogy "Marian Cozma békésen táncolt a barátnőjével, és egyáltalán nem dülöngélt". A tanú elmondta, hogy a román sportoló közelében, Ivan Lapcsevics szerb kézilabdázó mellett állt, amikor "számára ismeretlen, kopasz alakok" lökdösődni, majd verekedni kezdtek Cozmával. Utalt arra is, hogy a "fekete pólóst" (Raffael Sándor elsőrendű vádlottat) látta Marian Cozma közvetlen közelében.
Végh Attila is emlékezett arra, hogy egy "vékony srácot többször arcon ütöttek a cigányok", s széket is látott röpülni; szerinte "egy fehér pólós, kopasz cigány" (Pál Gábor negyedrendű vádlott) dobta a verekedők közé. A tanú úgy emlékezett, hogy Marian Cozmát a sporttársai segítették fel a padlóról - emlékezete szerint Ivan Pesic -, majd menekülni kezdtek fölfelé a lépcsőn.
Glázer Anita tanú egyszerre érkezett a barátaival éjszaka a Patrióta bejáratához a mintegy 25-30 tagból álló társasággal, s mint vallotta a nyomozás során: akik eléjük kerültek, azokba belekötöttek, s egyikük "valami olyasmit is mondott, hogy most elcsesszük a bulit". A kézilabdázókkal kapcsolatosan pedig azt mondta - látta a diszkóban Marian Cozmát, Ivan Lapcsevicset, Ivan Pesicet, Zarko Sesumot, Gulyás Pétert és az Iváncsik testvéreket -, hogy "nagyon normálisan viselkedtek, mint mindig".
Az ügyész kérdésére kijelentette: "Cozma a barátnőjével táncolt, ittasnak nem látszott".
A tanú az utcán lezajlott verekedést nem látta, mire kiért, már a mentő érkezett, s szerinte  nagy volt a káosz, a kiabálás és a sírás, s arra emlékezett még, hogy Zarko Sesumot látta térdelni a mozdulatlanul fekvő Cozma mellett.
A bűnügy tárgyalása pénteken újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.
Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!