Ellentét képviselő és elöljáró között a polgármesteri jutalmazás miatt

Velence - A közmeghallgatáson az egyik képviselő átadott egy beadványt, amelynek tartalma nem hangzott el az ülésen. A beadvány tartalmát pontosan most sem ismerjük.

Kovalcsik Katalin

 

Sirák András, a velencei képviselő-testület tagja a legutóbbi közmeghallgatás előtt átadott egy beadványt a testület tagjainak.  Annak tartalmáról a közmeghallgatás alatt nem hangzott el semmilyen információ. Egy névtelen hozzászóló ennek ellenére  azt állította honlapunkon, hogy a közmeghallgatásról szóló tudósításunkból kimaradt a legfontosabb,  az hogy Sirák András lemondásra szólította fel a testületet.  A képviselőtől kértünk választ a felvetésre.
 - Valóban nem hangzott el  a beadványom a közmeghallgatáson - válaszolta  kérdésünkre írásban a képviselő.  - Két dologról van szó a beadott  írásban. Egyrészt arról, hogy a képviselő-testület több hónapos késéssel kapott információt egy nagy jelentőségű hibáról, jelesül, hogy eljárási szabálytalanság miatt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elvont 54 millió forintot a Velencei-tó kapuja-projekt támogatásából, másrészt arról,  hogy ilyen volumenű hibák mellett  a  polgármester rendszeresen megszavaztat magának évente hat havi jutalmat. Valóban az a vége az írásnak, hogy ha ezen nem változtat a testület, akkor kezdeményezni fogom a feloszlatását.  Hangsúlyozom, hogy nem célom a testület feloszlatása, nem hiányzik sem nekem, sem másnak egy időközi választás, azonban a törvényes működéshez ragaszkodom. A jutalmazásról pedig fontos azt megérteni, hogy ma, amikor a családok jelentős része komoly anyagi gondokkal küzd - sokszor látom  orvosként, hogy alapvető gyógyszereket nem tudnak kiváltani -, nagyon visszatetsző, hogy a polgármester saját fizetése mellett még évente 6 havi jutalmat vesz fel. Akkor különösen, ha a települést ilyen nagy kár éri,  mint az előbb említett 54 millió  forint elvonása. Fontosnak tartom leszögezni, hogy senki nem akarja elvonni a pedagógusok vagy más közszolgálati dolgozók jutalmazását, én sem, itt kimondottan a polgármester jutalmazása az, ami visszatetsző. Ezen szeretnék változtatni - fejeződik be a válasz.

Oláhné Surányi Ágnest, Velence polgármesterét is megkérdeztük. 
- Sem a testületi ülésen, sem a közmeghallgatáson nem hangzott el a testület feloszlatásával kapcsolatos kérés, javaslat, észrevétel, ahogy a polgármester jutalmával kapcsolatban sem  kaptuk az írásbeli észrevételt.  Az egyik hozzászóló sérelmezte a jutalmazásokat, erre többen felszólaltak a közalkalmazottak, köztisztviselők érdekében. Sirák András a február 7-én tartott ülésre is késve érkezett, ott önálló napirendi pont volt a szabálytalansági eljárás, a teljes ügyet tárgyaltuk. Akkor megállapítottuk, hogy az önkormányzatot az üggyel kapcsolatosan felelősség nem terheli, hiszen az NFÜ megállapításai az önkormányzat szerződéses partnerének tevékenységével kapcsolatos felelősségi körében merültek fel. Megbíztuk az önkormányzat jogi képviselőjét, hogy az érintett kft.-vel szemben tegye meg a szükséges jogi lépéseket. Egyébként minden  képviselő  minden hónapban előre, írásban kap tájékoztatást az ülések témájáról, így a  Velencei-tó kapuja-projekt állásáról, a megindult és lefolytatott eljárásokról, azok helyzetéről. A vizsgálat öt témában indult, a szabálytalansági eljárásban négyet hibátlannak találtak, egy esetben  tervezésnél  állapították meg a szabálytalanság tényét, majd 2011. február 7-én az összegét,  54 millió 195 ezer 164 forintban. A képviselő jó néhány ciklus óta testületi tag, tudja, hogy a polgármester jutalmát a törvények maximálják, fedezetéről a költségvetésben a testület dönt,  a jutalmazás konkrét tényéről pedig szintén a képviselők határoznak. A  képviselő  gondolatai a testület feloszlatásával kapcsolatban  minden jogi megalapozottságot nélkülöznek, a képviselők ugyanis kellő időben és minden esetben döntenek a hatáskörükbe tartozó kérdésekről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!