Ellenőrzött sofőrök - flottakövetés, mint kiadáscsökkentési lehetőség

FMH - A GPS flotta- és nyomkövetést alkalmazó cégek tapasztalatai szerint 15-20 százalékos üzemanyagköltséget takarítottak meg, miután a rendszerrel kiküszöbölhető a magáncélú használat.

Miskei Anita

Egyre népszerűbbek a flottakövető rendszerek, amelyeket nemcsak a vállalkozások, hanem a magánszemélyek is alkalmazhatnak, ha szeretnék biztonságban tudni autójukat.
- A napjainkban alkalmazott GPS nyomkövető rendszerek a  folyamatos kontrollingot, a megfelelő logisztikát  és a védelmet biztosítják. Hiszen a gépjárművünk  pillanatnyi pozícióját, sebességét, a megállási helyeket, az indulás és az érkezés pillanatát is megtudhatjuk -mesélte Fejes Endre és Fejes László. A két fehérvári fiatalember előbb az autórádiók, riasztók értékesítésében szerzett tapasztalatot, majd, felismerve a piaci igényeket, a flottakövető rendszer népszerűsítésébe kezdett. 
A  válság rákényszerítette a cégeket kiadásaik csökkentésére. Kevesen gondolnák, hogy a költségoptimalizálás egyik legeredményesebb megoldása a flották GPS nyomkövetővel való felszerelése. Hiszen a rendszer képes arra, hogy ellenőrzés alatt tartsa például a tankolási időpontokat, annak mennyiségét, s a fogyasztás mértékét. Ezeket az adatokat az interneten keresztül bárhol, bármikor megtekinthetik az ügyfelek. Sőt, azokat igény szerint legalább  tárolja is a rendszer: a múltban történt események elérhetők a felhasználó számára. Elkülöníthetők a magán- és a céges utak is  - hangsúlyozta Fejes Endre. Megjegyezte, tapasztalataik szerint a  rendszer egy hónapnyi alkalmazása után a cégvezetők megérzik a hatékonyságot. Fejes László hozzátette,  az ellenőrizhetőség tudatában a sofőrök pontosan indulnak munkába, valóban ledolgozzák a munkaidőt, s megszűnnek a magánutak is,  csökkennek az amortizációval járó költségek, az üzemanyagra fordított kiadások. Fejes Endre szerint emellett a logisztika is jobbá válik, az autók helyének pontos ismeretével hatékonyabban szervezhetők az utak.  Rádásul védelmet nyújt a rendszer, ugyanis az interneten nyomon követhető az autó. Például Budapesten elloptak egy céges autót, a vállalkozás vezetője az interneten kapcsolódott a rendszerhez,  kiderült,  az autó egy érdi családi ház udvarán áll. A nyomkövető azonnal megmutatta, hol van az autó. Enélkül talán darabokra szedték volna -  mondta a szakember. Megjegyezte, mindezek mellett további funkciók is beállíthatók igény szerint, figyelhető akár egy kamion rakterének hőmérséklete, de akár a gépkocsi tankjába a tankoláskor befolyó üzemanyag mennyisége is mérhető. A rendszer fejleszthető,  igényekre szabható - tudtuk meg.

A GPS által, műholdon mért sebességből a rendszer 24 órás grafikont készít. Ennek segítségével visszamenőleg ellenőrizhető minden nap minden órájának minden perce, hogy az adott gépkocsi nem lépte-e túl a megengedett sebességhatárt. A szakemberek szerint akár két évre visszamenőleg is pontosan meg lehet határozni egy autó  útját egy meghatározott időben, s az akkori sebességét. Ez akár egy gyorshajtásnál lehet bizonyító erejű, vagy cáfolatként is  helyt állhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!