Elképesztő: légylárvával gyógyíthatják a sebeket

FMH - Új módszert alkalmazhatnak egy-két éven belül a sebek gyógyítására Magyarországon is: az első furcsán hangzó lárvaterápiával eredményesebben, gyorsabban kezelhetők a krónikus sebek.

feol.hu

A hagyományos módszereknél eredményesebben és olcsóbban használható a lárvaterápia, amely során a Lucilia sericata nevű légyfaj fiatal lárváit alkalmazzák az orvosok a krónikus sebek gyógyítására – közölte az MTI-vel Szabad Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának orvosa.

A szakember kifejtette, míg egy átlagos embernél egy seb gyógyulása hét-tíz nap alatt lezajlik, egyes betegeknél ez a folyamat akár évtizedekig is eltarthat. A páciensek gyógyulása szempontjából a legfontosabb az „oki terápia”, vagyis először azt az alapbetegséget kell kezelni, amely a sebgyógyulást akadályozza. Ilyen lehet például visszértágulat is: ebben az esetben, ha megszüntetik a vénás pangást, gyógyíthatóvá válik a seb.
    
A sebgyógyulás alapvetően három fő szakaszból áll: ezek a seb feltisztítása, a sarjadás, majd a hámosodás. A lárvaterápiával a seb feltisztítását lehet meggyorsítani. Hagyományosan ezt a folyamatot csipesszel és szikével segítheti az orvos, ám ez gyakran fájdalmas, valamint nehéz az élő és az elhalt szövetek elkülönítése is. A másik lehetőség a kémiai módszerek alkalmazása, ezek azonban drágák, s a mechanikai eljáráshoz hasonlóan nem szelektívek.
    
A Lucilia sericata légyfaj lárváinak tudományos elnevezése alapján maggot-terápiának is hívott modern eljárás során az apró élőlényeket egy speciális szövetzsákban helyezik a sebre, így azok közvetlenül nem érintkeznek a beteggel. A lárvák által kibocsátott enzimkoktél feloldja az elhalt szöveteket, az élőlények az így megemésztett folyékony táplálékot pedig elfogyasztják.
    
A lárvák termelte anyagok elpusztítják a seb felületén a kórokozókat, ráadásul, az élőlények mozgása jótékonyan hat a sebgyógyulás következő fázisára, a sarjadásra is - mondta el a módszer előnyeiről Szabad Gábor. Az eljárást egy nemzetközi vizsgálatsorozat keretében a szegedi klinikán is eredményesen alkalmazták: a tapasztalatok szerint a hagyományos módszereknél lényegesen gyorsabban tisztíthatók meg így a sebek – tudatta a kutató.
    
Az Egyesült Államokban az eljárást egészségügyi eszközként engedélyezték, és használják is. Az Európai Unióban azonban gyógyszerként kell törzskönyvezni. Magyarországon ez a folyamat már elindult, így várhatóan egy-másfél év múlva lehet a légylárvákat gyógyításra használni. 
(MTI)
 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!