Élet a végtörlesztés után - Egyre olcsóbban kínálják a lakásokat, családi házakat

Nem maradnak védelem nélkül a nehéz helyzetbe jutott adósok annak ellenére sem, hogy március elsején lejárt a kilakoltatási tilalom. A kormánytól a moratórium fenntartását kérik, mert bár a végtörlesztés felpörgette az ingatlanpiacot, az nem jelentett megoldást minden hitelesnek.

Miskei Anita

Lejárt csütörtökön a téli kilakoltatási moratórium. A bírósági végrehajtásról szóló törvény értelmében ez az időszak minden év december 1-jén kezdődik, és a következő év március 1-jéig tart, s ebben az időszakban, néhány kivételtől eltekintve, nem kerülhet sor lakóingatlan kiürítésére. Ilyen eset például, ha a lakást önkényesen foglalták el, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara tavaly december elején, a kilakoltatási moratórium életbe lépése után arról adott tájékoztatást, hogy 2011 harmadik negyedévében 705 sikeres ingatlanárverés volt, ami 2010 azonos időszakához viszonyítva 34 százalékos emelkedést jelent, ugyanakkor az árverést követő kilakoltatások száma kétszáz alatt maradt.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. működését és programját szabályozó törvényt az Országgyűlés 2011 decemberében fogadta el, a jogszabály ez év január 1-jén lépett hatályba. Az eszközkezelő azokon az adósokon segíthet, akik nem tudják fizetni hitelüket, s a végtörlesztés sem jelentett számukra megoldást. Első ütemben a január első felében kényszerértékesítésre jelölt ingatlanokat tervezték bevonni a Nemzeti Eszközkezelő programjába. Végül a bankok csak januárban jelölték ki a kényszerértékesítésre szánt lakásokat. A Nemzeti Eszközkezelő minden olyan ingatlant megvásárol, amelyik megfelel a törvényi előírásoknak. Ekkor az adós a szándéknyilatkozata benyújtását követően 90 napon belül bérlővé válik eddigi otthonában, a végrehajtási eljárást pedig a pénzügyi intézmény felfüggeszti. A bérleti szerződésben a lakástörvény mérvadó: súlyos szerződésszegés esetén felmondható. Az idei évre hárommilliárd forintnyi forrás áll a költségvetésben a Nemzeti Eszközkezelő rendelkezésére, ehhez képest első körben már nyolcezer ingatlan megvásárlását tervezik, 2014 végéig pedig 25 ezer ingatlan kerülhet az intézményhez. A nem teljesítő jelzáloghitelek darabszáma ugyanakkor meghaladja a 144 ezret.


Horgos Mercédesz, egy ingatlaniroda vezetője, ingatlanértékesítő referens szerint a végtörlesztés hatalmas segítség volt azok számára, akik élni tudtak vele. Sok ingatlant adtak el az elmúlt hónapokban, s a lendület azóta is tart.  
- A legtöbben hitellel terhelt panellakásuktól, s általa a felvett hitelektől szerettek volna szabadulni. Rengeteg felújított, minimum kétszobás szép lakást kínáltak eladásra, mélyen áron alul. Míg hat-nyolc évvel ezelőtt egy ilyen lakás értéke 10 millió forint körül volt, addig ma már 7,5 millióért kaphatunk tényleg szép állapotú belvárosi lakást Székesfehérváron. Ez a tendencia egyébként nem csak a megyeszékhelyre, vagy Fejér megyére, hanem az ország egészére jellemző. Sőt, ma még olcsóbban vehetünk lakást, mint egy évvel korábban - emelte ki Horgos Mercédesz. Az ingatlanreferens szerint egyre többen keresnek albérletet. A kisebb paneleket eladó családok bérleménybe kényszerülnek. De sokan vannak olyanok is, akik a nagyobb lakást vagy családi házat cserélték, vagy cserélnék kisebbre, ezzel csökkentve a hitel mértékét és az egyéb kiadásokat. - Ma nagyon jó áron lehet lakást vásárolni, a 45-55 négyzetméter körüli társasházi lakások ára esett, illetve a családi házak is kevesebbért kelnek el. Tapasztalataink szerint azonban az újépítésű társasházakban található, mélygarázzsal, portaszolgálattal is rendelkező ingatlanok, melyek 70-100 négyzetméter körüliek, jelentősen többért kelnek el. Eladáskor, de bérleményként is többet érnek - mondta Horgos Mercédesz. A szakember szerint a reális árú, illetve piaci ár alatt kínált ingatlanok akár 2-3 hét alatt is elkelhetnek, jelenleg olyan erős a mozgás a piacon. Azonban az is alig fél év alatt túladhat ingatlanán, aki kitartja annak árát.
- Mindenütt tapasztaltunk árcsökkenést, ennek ellenére úgy vélem, jó befektetés most az ingatlanvásárlás. Piaci elemzők szerint a lakások értéke emelkedni fog, hisz a mai alacsony árak irreálisak - mondta.
Horgos Mercédesz megjegyezte, az eladósodott lakástulajdonosoknak továbbra is próbálnak segíteni. Az ingatlaniroda hitelekkel foglalkozó szakértője tanácsot tud adni annak kiváltásában. Aki pedig vásárolni akar, az hitelt is igényelhet, mert a bankok adnak kölcsönt, igaz, hogy jelenleg a többség forint alapút kínál. Emellett a most éledező szocpol is segíthet a családot, otthont tervezőknek.



Valami elkezdődött

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!