Elektronikusan is lehet majd vállalkozást nyitni

Várhatóan a jövő év első napjától elektronikusan lehet egyéni vállalkozást nyitni, és bármelyik egyéni vállalkozás bejegyeztethető a cégjegyzékbe annak megjelölésével, hogy az így létrejövő egyéni cég felelőssége korlátlan, vagy korlátozott legyen - az erről szóló törvényjavaslat a parlament honlapján található.

feol.hu

Jelenleg az egyéni vállalkozások engedélykötelesek, jövőre bejelentés szükséges csak az indításukhoz, amit elektronikusan kell megtenni. A bejelentést a körzetközponti jegyzőnél kell megtenni, az egyéni vállalkozásokat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala tartja nyílván. A bejelentés után az adószám megkérését és az egyéb formaságokat az elektronikus rendszer végzi, így a vállalkozó néhány perc után visszaigazolást kap arról, hogy a formaságok megtörténtek, nyilvántartásba vették, megkezdheti a tevékenységét. Vállalkozói igazolványt csak külön kérésre kap, az nem szükséges a tevékenység gyakorlásához.
Az egyéni vállalkozó kérheti, hogy a cégbíróság jegyezze be őt a cégjegyzékbe, ekkor egyéni céggé alakul át. Ennek nincs jogi személyisége, aminek elvileg azért van jelentősége, mert a létező cégformák közül csak a jogi személyiséggel rendelkezők - ilyen a kft. és az rt. - felelőssége korlátozott. A többiek korlátlanul - a tulajdonosaik vagyonával is - felelnek a tartozásaikért. Ezzel szemben az egyéni cég alapítója választhat a korlátlan és a korlátolt felelősség között. Az egyéni cég gazdasági társasággá is átalakulhat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!