Elégtelent kapott Bajnai!

FMH - A parlamenti pártok képviselői napirend előtti felszólalásokban értékelték az EP-választás eredményét a Parlamentben. Az SZDSZ veszélyre figyelmeztetett, a Fidesz az MSZP történelmi vereségéről beszélt.

feol.hu


Bajnai Gordon örül, hogy ismét a munkára koncentrálhatnak
Fotó: MTI

Bajnai Gordon arra kérte az európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett politikusokat, hogy az európai Magyarország és a magyarság érdekeit tartsák szem előtt. A miniszterelnök hétfői parlamenti napirend előtti felszólalásában azt mondta: a Jobbik térnyerése óriási probléma. A kormányfő az eredményekről szólva azt hangsúlyozta, hogy az Európai Parlamentben több jobboldali képviselő lesz mint baloldali, illetve tovább nőtt az érdektelenség és a radikális, szélsőséges pártok ereje. Magyarországnak rossz egy szélsőséges párt parlamentbe jutása, a Jobbik térnyerése óriási probléma. Ebben minden parlamenti pártnak van felelőssége, ezért mindegyiknek önvizsgálatot kell tartani - közölte a kormányfő. Bajnai Gordon azt mondta: örül , hogy véget ért a kampány, így ismét többet koncentrálhatnak a munkára. 



Fodor Gábor: komoly kudarc a vereség
Fotó: MTI

"Egész más országban ébredtünk a mai nap, mint ami előzőleg volt Magyarország" - mondta Fodor Gábor, aki az SZDSZ vereségét komoly kudarcnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy a szükséges következtetéseket pártvezetőként le kívánja vonni. Szerinte ugyanakkor az egész magyar közéletnek le kell vonni a tanulságokat, a demokratikus pártok - sem a Fidesz, sem az MSZP, sem az MDF - nem mehet el szó nélkül amellett, hogy középpárttá vált a szélsőjobb. Arra kérte a magyar demokratikus pártokat, hogy a magyar rendszerváltás és a magyar alkotmány értékeinek megvédése érdekében fogjanak össze mindazzal szemben, ami itt jelentkezett, mert ez Magyarországnak ártani fog. 



A KDNP elnöke szerint a miniszterelnöknek be kellett volna jelentenie hétfőn a lemondását. Semjén Zsolt erről napirend előtti felszólalásában beszélt hétfőn a parlamentben. A magyar nép vasárnap beírta az elégtelent a miniszterelnök bizonyítványába, ez azonban nem évismétlést jelent, hanem kicsapást - fogalmazott az ellenzéki párt vezetője. Semjén Zsolt azt mondta, hogy a politikai agónia nem vezet sehová, egyben felszólította a kormányt, hogy a hátralévő időben ne privatizáljon, és ne adósítsa el jobban az országot. 


Navracsics az MSZP történelmi vereségéről beszélt
Fotó: MTI

Történelmi vereség érte az MSZP-t és az SZDSZ-t - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn napirend előtt a parlamentben a miniszterelnök szavaira reagálva. Navracsics Tibor a miniszterelnökhöz intézve szavait azt mondta: miközben arról beszél, hogy ez egy eredményes kormány, nem veszi észre, hogy a politikája mögött álló politikai hátország vasárnap megsemmisült. Kiemelte: a kormánynak és a miniszterelnöknek nincsen stabil politikai támogatottsága. Ez egy történelmi vereség, amely az SZDSZ-t és az MSZP-t érte - jelentette ki. 



Lendvai Ildikó: a Fidesz nem győzte meg saját választóit sem
Fotó: MTI

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerint az európai parlamenti (EP) választás 1 millió 600 ezer Fidesz-szavazója sok, de megint nem elég, hiszen a Fidesznek még saját szavazótáborát sem sikerült meggyőznie arról, hogy ez a választás a kormányváltásról szól. Lendvai Ildikó gratulált a Fidesznek az 1 millió 600 ezer választójához, ám hozzátette: 2006-ban a Fidesznek 2 millió 200 ezer választó nem volt elég a győzelemhez. Úgy látszik teljes szavazótáboruk egészét sem tudták meggyőzni arról, hogy most kormányváltásról van szó, most arra van szükség - fogalmazott. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!