Egyösszegű kiegészítés a nyugdíjakhoz - ki jogosult rá?

Székesfehérvár - A kormány szerdán egyösszegű nyugdíjkiegészítő kifizetéséről döntött. Bartucz Sándort, a kormányhivatal nyugdíjbiztósítási igazgatóját kérdeztük a részletekről.

Tribolt Lajos

A kormány szerdai rendelkezése szerint a 2011. január 1-je előtti időponttól megállapított saját jogú (öregségi nyugdíj, rokkantsági nyugdíj,  rehabilitációs járadék, stb.) és hozzátartozói nyugellátásban (özvegyi nyugdíj, árvaellátás, stb.) valamint baleseti járadékban részesülő személy részére egyösszegű kifizetést kell folyósítani. Az egészségkárosodott személyek szociális járadékai (rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka) nem tekinthetők nyugellátásnak, így ezen juttatásokban részesülőknek egyösszegű kifizetés nem folyósítható.
Az egyösszegű kifizetés megegyezik a jogosult részére folyósított ellátás 2011. november havi összegének 6 százalékával   12X0,5%. Az egyösszegű kifizetés megállapítása során a nem társadalombiztosítási ellátást, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékot, az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos emelést és a megszüntetett nyugdíjkiegészítés helyett járó pótlékot figyelmen kívül kell hagyni - mondta az igazgató.
Szociálpolitikai vagy szociális biztonsági egyezmény alapján megállapított nyugellátás esetén az egyösszegű kifizetés alapjaként a magyar szerződő felet terhelő nyugdíjrészt illetve nyugdíjat kell figyelembe venni. 
Az egyösszegű kifizetés arányos része illeti meg   2010. december 31-ét követő időponttól megállapított hozzátartozói nyugellátásban részesülő személyt, ha az elhunyt jogszerző 2011. január 1-jét megelőző időponttól már nyugellátásban részesült, illetve a  megszűnt ellátás jogosultját, vagy a jogosult halála esetén az ellátás felvételére jogosult személyt, ha az ellátásra való jogosultság 2011. évben megszűnik.   Kizárólag ezekben az esetekben a kifizetésre a jogosult kérelmére kerül sor. Az egyösszegű kifizetés arányos részét úgy kell kiszámítani, hogy a hozzátartozói nyugellátás összegének, illetve a megszűnt ellátás utolsó havi összegének 0,5%-át meg kell szorozni az említett ellátások idei hónapjaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!