Egymilliárdos többletteher - a nettó bér megőrzésére törekszenek a Videotonnál

Székesfehérvár - A bérkompenzáció és az egyéb adó-, illetve törvényi változások idén igen jelentős, mintegy 1 milliárd forintos többletterhet jelentenek a Videoton vállalatcsoportnak.

Klecska Ernő

A Videoton ennek ellenére törekszik arra, hogy az alacsony jövedelműek nettó keresetét szinten tartsa, de garancia erre nem adható - tájékoztatott Sinkó Ottó  vezérigazgató.
- Vizsgáljuk, hogy a kormány által felajánlott 5 százalék feletti béremelés kompenzációját igénybe tudjuk-e venni, de béremelési döntéseinket ettől függetlenül kívánjuk meghozni - mondta kérdésünkre. - Ennek kettős oka van.  Nem világos, pontosan hogyan fogják a feltételek teljesülését vizsgálni, ezért ennek objektivitása számunkra kérdéses. Másrészt a kompenzáció csak erre az évre vonatkozik, a béremelés kihatása pedig hosszú távú - tette hozzá. 
A vállalatcsoportnál nettó 8000 forint volt havonta az étkezési utalvány az elmúlt évben.  Összességében készek  a cafeteria keretein belül ugyanannyit fordítani erre a célra az idén is, várhatóan mind az Erzsébet utalványt, mind a Szép-kártyát használni fogják, és további elemeket is bevezetnek. Mivel a  változások várhatóan jelentősen növelik a cafeteriát sújtó munkáltatói terheket, az egy főre jutó nettó összeg ebben az évben várhatóan csökkenn - tudtuk meg.
- Az alacsony keresetűeknél a béremelés legfeljebb olyan mértékű lehet, ami biztosítja a nettó fizetés megtartását. A magasabb keresetűek fizetésemelésének mértéke még nem került napirendre a bértárgyalásokon. A vonatkozó szabályozók kései véglegesítése, és azok jelenleg sem egyértelmű értelmezési problémái miatt már biztosra vehető, hogy a februárban kifizetésre kerülő januári  fizetésekig nem tudjuk teljes mértékben lezárni a béremelések kérdését. Ettől függetlenül a korábbiakhoz hasonlóan szándékunk szerint az emelések január 1-jére visszamenőlegesen történnek majd meg - szögezte le Sinkó Ottó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!