Egyetlen tablettával a szív-és érrendszeri betegségek ellen?

FMH - Angol szakértők szerint bizonyos életkor elérése után mindenkinek javasolt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése a vérnyomás emelkedése okozta kockázatok ellensúlyozására.

feol.hu

A szívgyógyászok körében is nagy vitát kiváltó tanulmányt a British Medical Journal közölte. Hat évvel ezelőtt a betegségek megelőzésével foglalkozó két angol professzor, Malcolm R. Law és Nicholas Wald a tekintélyes angol orvosi hetilapban kifejtette azt az elméletét, amely szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát 80 százalékkal lehetne csökkenteni, ha 55 éves kora után mindenki kapna naponta egyetlen olyan tablettát, amely hatféle gyógyszert tartalmazna. Az általuk ajánlott "polypill" összetevői között szerepelt a vérkoleszterin csökkentésére igen sokak által jelenleg is szedett sztatin készítmény, kis adagban aszpirin, illetve háromféle vérnyomáscsökkentő. Az utóbbiakból külön-külön, kis adagot alkalmaznának, de hatásuk együtt eredményesebb volna, mint akkor, ha csak egyféle gyógyszert használnának, de nagyobb mennyiségben. 

Hatodik összetevőnek javasolták a folsavat, amelyről akkor még azt képzelték, hogy a koszorúér-betegség megelőzése szempontjából különös jelentősége van - ám amikor tavaly egy indiai gyógyszergyár elkészítette az ötféle hatóanyagot tartalmazó kapszulát, a hatodik összetevő már nem került bele. A kapszulával jelenleg is folynak a vizsgálatok.
A két angol professzor most 147, megfelelően ellenőrzött, vérnyomással kapcsolatos tanulmány adatait nézte át és értékelte azokat. Csaknem egymillió emberre vonatkozó vizsgálatukat - manapság igen szokatlan módon - a szakfolyóirat 21 oldalt kitöltő értekezés formájában tette közzé. Az elemzés azt mutatta, hogy a 60-69 esztendős korosztályban háromféle vérnyomáscsökkentő szedése fél-fél adagban azok részéről, akiknek a szisztolés vérnyomása 150 higanymilliméter, a diasztolés vérnyomása - a "per" érték - 90 fölött volt a kezelés kezdetén, a koszorúér-betegség kockázatát 46 százalékkal, az agyi katasztrófáét pedig 62 százalékkal csökkentette.
A kutatók szerint az árfogó vizsgálatok tanulságai alapján a korszerű vérnyomáscsökkentő szerek gyakorlatilag a vérnyomásmérés pillanatnyi eredményétől függetlenül is minden korosodó embernek ajánlhatók. 
A szakemberek vitája mindazonáltal nem csitult el.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!