Egyedülálló rehabilitációs központ nyílt a látássérülteknek

Székesfehérvár - Üzemszerűen tavasztól működik, de hivatalosan szerdán nyílt meg az országban unikumnak számító Molnár Gábor Látássérültek Rehabilitációs Központja.

Kocsis Noémi

Szép ünnepségen köszönték meg ma a Helyőrségi Klubban a Lárke (Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete) Szokó Zsolt elnök támogatóiknak, hogy rövid idő alatt és jelentős erőfeszítéssel, de összefogással mégiscsak sikerült tető alá hozni a rehabilitációs központot. Nincs még egy ilyen az országban, ahol a vakoknak és látássérülteknek megannyi szolgáltatást igyekeznek felkínálni, az élet szinte minden területére. Ha kell, magas szinten számítógépes ismereteket oktat az érdeklődőknek a szintén vak oktató, mások a látását felnőttként elvesztett embert (elsősorban őket várják a központba) a zárt térben, majd az utcán közlekedésre tanítják meg lépésről-lépésre, a mindennapokat megkönnyítő, praktikus eszközökkel ismertetik meg őket. Pszichológus, gyógypedagógus, szociális munkás is foglalkozik velük, vagy éppen segítenek nekik munkát találni, ha arra van szükség, mondta el a szervezők egyike, Makádi Zsófia a tegnapi megnyitó előtt. Varga Szabolcs, aki az egyesület munkáját jogi tanácsokkal is segíti, hozzátette: igen nagy igény mutatkozott, hogy az érintettek lakóhelyükhöz közel is hozzájuthassanak e szolgáltatásokhoz, s nem csak ők, hanem a régió valamennyi látássérült lakosa. Ráadásul teljesen ingyen, függetlenül attól, tagja-e valamelyik vakszervezetnek.
Az elemi rehabilitációs szolgáltatások felölelik a látásvizsgálatot- és fejlesztést, a mindennapi tevékenységek újratanítását, a Braille írás-olvasás oktatását, életmódtanácsadást is. Ezen kívül a foglakoztatási rehabilitációs szolgáltatások is elérhetőek. A központ munkatársai munkanapokon 8-16 óráig várják a hozzájuk fordulókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!