Egy korty dicsőség: kitüntették a pálinkafőzde igazgatóját

Tíz éves az Agárdi Pálinkafőzde Kft. Aligha lehetett volna különb születésnapi ajándékkal szolgálni Vértes Tibor ügyvezető igazgatónak, mint amilyen a magas állami kitüntetés volt.

Tihanyi Tamás

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepén Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde Kft. ügyvezető igazgatója a minőségi pálinka hazai és nemzetközi piacokon történő elismertetésért a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

Az évente több, mint százezer kézi palackozású, sorszámozott pálinkát előállító főzde a kezdetektől jelentős szerepet vállalt a hazai pálinka minőségének és fogyasztási kultúrájának alakításában, ennek része  volt a pálinka névhasználat is.  Az agárdi, közel negyvenféle termékből álló kínálat legnépszerűbbje a kajszi, a cigánymeggy, és a körte. A főzde egyébként a tíz éves jubileum apropóján további tíz új italkülönlegességgel bővítette  kínálatát. Fő céljuk az, hogy erősítve a cég piaci pozícióit, a jóféle pálinka külföldön is egyre népszerűbb legyen. És ha az a pálinka történetesen agárdi, már teljes a siker.     

Hazánkban tíz éve még csak nagyjából kéttucatnyi kereskedelmi főzde dolgozott, majd a pálinkarendelet jótékony hatása és az állam ösztönzésének köszönhetően (amely vissza nem térítendő támogatást nyújtott egyes technológiák fejlesztésére) egyre több és egyre igényesebb versenytárs jelent meg  a piacon. Mára  a kereskedelmi főzdék száma mintegy száz körülire bővült. Az Agárdi Pálinkafőzdéről azt mondják  - s ezt Vértes Tibor állami elismerése is bizonyítja -, hogy közöttük ma az agárdiak vezető szerepe elvitathatatlan, hiszen tíz év alatt sikerült minőséget és fejlett fogyasztói kultúrát rendelniük a magyar pálinkához. A dicsőséglajstrom meggyőző: máig 148 magyar és 90 külföldi díjat nyerték el. A hétköznapi fogyasztó ezekről nyilván keveset tud, de elhozták például a párlatok és pálinkák Destillatán elnevezésű nemzetközi versenyéről az Év pálinkája, az Év főzőmestere, az Év főzdéje és a Nemzetgyőztes díjakat.  Az év főzőmestere egyébként 2009-ben volt Vértes Tibor, aki a tíz éves jubileumot ünneplő eseményen így nyilatkozott: "Első bevételeink elsősorban a barátok, ismerősök meggyőződésből fakadó vásárlásaiból  származtak. Ma már országos  lefedettséggel forgalmazzuk minőségi pálinkáinkat és szolgáljuk ki az egyre növekvő vásárlói igényeket." 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!