Egészséges ország-marketing

Magyarország-marketingnek is jó lenne az, amit a Teleki Blanka Gimnázium 43 tanulója és tanáraik „művelnek”: az elmúlt egy héten át közel félszáz holland, görög és olasz külföldi diák ismerkedett Magyarországgal egy diákcsere-program keretében.

Házi Péter

 A fiatalok Székesfehérváron, a telekis diákok otthonában laktak, miközben magyar szakemberek és pedagógusok segítségével arra keresték a választ, miként lehet egészségesebben élni, miként lehet az olyan káros szenvedélyektől „megmenekülni”, mint amit a drogok vagy az alkohol jelenthet egy tizenéves fiatal számára. A Görögországból tizenhárom társával és tanáraikkal érkezett Ariti Tsoukala még soha nem volt Magyarországon, mint mondta, számára kellemes meglepetést jelent az ország, s a budapesti Aquaworld-ben csapott bulira sokáig emlékszik majd. A holland Anne van Keulen viszont már nem először járt hazánkban, szerinte az ilyen diákcsere programokban az a legjobb, hogy az ember a tapasztalatok hatására képes levetkőzni előítéleteit az adott néppel kapcsolatban. Az olasz Federica Gandelli osztálytársaival még az ideutazás előtt nagyon sokat tanult a magyar történelemről, ez ugyancsak része a projektnek, s nem mellékesen ugyancsak jó országmarketingnek nevezhetjük, hiszen mire ezek a diákok felnőtté válnak, szép emlékeik biztosan újra Magyarországra vonzzák majd őket! Éppúgy, mint ahogy a telekis Bokodi Adrienn is nagyon vágyik már Görögországba, ahol görög barátnőjével találkozhat majd újra.


 Persze, a bulin és a szórakozáson kívül komoly gyakorlatok is vártak a diákokra: a József Attila Kollégium színháztermében Sörös Erika ifjúsági védőnő beszélt az úgynevezett egészségi rizikó magatartásról, azaz azokról a viselkedési formákról, melyekkel a fiatalok azt kockáztatják, hogy rászoknak valamilyen káros szenvedélyre. A diákoknak ezt követően közös holland-magyar-görög-olasz csoportokban kellett egy ezzel kapcsolatos kérdőívet kitölteni, igen érdekes volt látni, hogy amíg egy dél-európai országban az alkohol, pontosabban a bor mértékletes fogyasztása gyakorlatilag a fiatalok körében sem ütközik társadalmi tiltásba, addig észak-európában az, ha a szülő megtudja, hogy a gyermeke alkoholt ivott, akár komolyabb szankciókhoz is vezethet. Ezzel ellentétben a füves cigiről is ismert Hollandiában egy „spangli” elszívása még nem a világ végét jelenti egy fiatal számára, délen viszont társadalmilag is tabunak számítanak ezek a szerek. Talán ezért is meglepő az, hogy egy felmérés szerint a tizenöt éves magyar diákok hetven százaléka cigizett már legalább egyszer életében, miközben a hollandoknál és az olaszoknál ez az arány csak 57 százalék, a görögök fiatalok esetében pedig alig negyven százalék! Az alkoholos italok fogyasztásában azért szerencsére jobban állunk, a hetente legalább egyszer alkoholt ivó 15 évesekből (e négy ország közül) nálunk van a legkevesebb és érdekes módon a hollandoknál a legtöbb. A mostani program célja persze az, hogy egyetlen diák se kerüljön a szerek hálójába, az egy hetes magyarországi rendezvényeket gyakorlatilag egy erre felkészítő intenzív tréningnek is nevezhetjük.
Az interkulturális beszélgetésekből leszűrhető, hogy ma már megdőlni látszik a tétel, miszerint az iskola az életre készít fel, mert az iskola az élet maga, s az itt kialakult-kialakított szokások alapvetően meghatározzák a felnőtt kori gondolatokat drogokról, szenvedélyekről. Tóth Zita, a Teleki Blanka Gimnázium angoltanára, aki a program lebonyolításában oroszlánrészt vállat, úgy véli, a megfelelő iskolai környezet, a nem csak szólamokban befogadó társas légkör sokat segít abban, hogy a fiatalok ne szokjanak rá a káros szenvedélyekre. Vizsgálati adatok szerint azok, akik nem érzik jól magukat az iskolában, elégedetlenek azzal, nagyobb valószínűséggel dohányoznak és több alkoholt fogyasztanak. Az iskolához való viszonyulás tehát jelentős befolyással bír a tanulók szubjektív egészségére és rizikómagatartására is!
Az egy hét persze hamar elrepült, és a diákoknak egyfajta „záróvizsgát” is tenniük kellett, miként tudják alkalmazni a tanultakat. Ám mielőtt valaki komoly, nyakkendős megmérettetésre gondolna, hamar tisztázzuk: a résztvevőknek pénteken olyan egészséges ételeket kellett készíteniük, melyek Európa bármely részén megállnák a helyüket minőségben és ízvilágban egyaránt.
A kialakult barátságok biztosan nem halnak el, hiszen májusban a telekisek utaznak Olaszországba és Hollandiába, szeptemberben pedig irány Görögország!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!