Egészséges élete érdekében keresse halászát, borászát!

A holnap legyen halnap! A szakemberek ezért fogtak össze, hogy népszerűsítsék a halhúst, kedvet csináljanak a háziasszonyoknak, a fogyasztóknak a hazai vizekben tenyésztett halakhoz. Valamikor a magyar emberek asztalára hetente került halétel, manapság ez ritka alkalom a legtöbb családban, ünnephez kötött, vagy éttermi rendelés.

- Közepes a forgalom, ezelőtt, 10-15 évvel sokkal több halat adtunk el, mint manapság - Szomor János vállalkozóként kínál halat  a fehérvári piacon.  - A régin egy nap alatt  eladtunk annyi halat, mint most egy héten.  Egy szombati napon elment két-három mázsa, mostanában egy hét is eltelik, hogy ugyanekkora mennyiségű halat el tudjak adni.  A legtöbben a pontyot keresik, sokan  kedvelik a süllőt, a pisztrángot, a  harcsafilét. A vásárlók  többsége azt szereti, ha már pucolva, darabolva kapja meg a halat. A ponty 95 százaléka szeletben fogy el.   Száz kilóból, jó ha két-három kilót visznek el élve. Nem dolgoznak vele otthon, nem tisztogatják.
Szomor János  nyilván mindenkinek ajánlja a  dinnyési gazdaságból érkező halat, bár  belátja, nem olcsó  a halhús. A ponty kilója eléri az ezer forintot,  a fogas, süllő 2500, a harcsafilé  jó paprikás készülhet belőle  2670 forint, a halászléba való belsőség  ikra,  tej   2100 forintért kapható. Az árak minden üzletben, hiper- és szupermarketben változnak, már ha talál bennük a vevő halpultot, ugyanis az sincs mindenütt, van viszont fagyasztott, minden mennyiségben.


- A hal iránt nagy az érdeklődés, ha megkérdezzük az embereket, a többség azt mondja, szereti a halat, de otthon nem bíbelődik vele - Lévai Ferenc, a rétimajori Aranyponty Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója  harcos szószólója a halfogyasztásnak, tagja a csapatnak, amely az elmúlt egy-két hónapban felvállalta a halfogyasztás népszerűsítését.   -  Az emberek  egy része fél a szálkától és utoljára az édesanyja sütött, főzőtt neki halat, így a fiatal asszonyok  rutinja csak a mirelitből kivett halakra korlátozódik. Azt szeretnénk, ha először  a vendéglátóhelyeken keresztül visszatérnénk  a halhoz, ahhoz az élelmiszerhez, amely nagy része magyar, friss áruként  képes a piacra érkezni. A másik ok, hogy  a halas élelmiszereket fogyasztva sokkal, de sokkal egészségesebb ételhez jutunk, mint amilyeneket ma általában fogyasztunk. A hal tartósítószer nélkül növekszik,  nyomelem, ásványi anyag,  vitamin van benne, érvédő faktorainak tömege az egészséges táplálkozás alapjait jelenti.  Nem szabadna olyan élelmiszereket fogyasztanunk, amelyek hatezer kilométert utaznak és jégbe fagyva kerülnek  a boltba. A kezdeményezésünknek viszont nem ez a fő szempontja, hanem többek közt az, hogy újra megismertessük az embereket a magyar borral, a magyar hallal. Azzal a  csodálatos  élelmiszer-gazdagsággal, amelyet a magyar föld kínál. Régebben Európa kamrája voltunk és lehetnénk ma is, nem kellene gyűjtőhelyévé válnunk a más országokból behozott élelmiszereknek. Régebben a péntek egyébként  a halfogyasztás napja volt, tisztességes helyeken ezelőtt 30 évvel mindenki halat evett.  Hiszen egy átlagos halétel 25-30 perc alatt elkészíthető, még a rántott ponyt is!    Egy jó harcsapaprikás megfőzése 35 percig tart, vajas  bundába megforgatott diós-morzsás ponyt kisütése 10   perc.  Kiváló élelmiszerek ezek, amelyeket   30 kilométeren belül szinte minden városba el lehet juttatni,  frissen.  Másfél kiló halat eszünk a saját fogásunkban és másfelet a tengeriből. Nem bántom a tengeri halat, annak is megvan a maga előnye, de a megye, Székesfehérvár környéke gazdag halastavakban, azokból  kitűnő halak kerülhetnének az asztalunkra.
A halpéntek elterjesztésének, népszerűsítésének  célja, hogy legyen a hal  újra a legközönségesebb asztali étkek egyike. Tanuljuk meg a halat fogyasztani,  értékeljük a benne rejlő összetevőket!
- Éttermekben próbálkozunk először, hogy a vendégek kedvet kapjanak a halételek  otthoni elkészítéshez - tette hozzá Lévai Ferenc. - Ha egy héten egyszer halat ennénk, ahogy Japánban teszik,  ugyanolyan fittek lehetnének  idősebb korban, ahogyan   arrafelé azok az emberek.  A  megyében is szerveznek halpénteki akciókat, ha vevők rá a szakemberek, a fogyasztók.

Miről ismerszik meg a friss?

Miért kell  rábeszélni? Finom!

Alighanem olyan hal nem létezik, amiből Lévai Ferenc  ne tudna  ínycsiklandó fogást varázsolni.  Most a busát ajánlja figyelmünkbe

"Szívvédő"  ételnek is  tartják a doktorok, dietetikusok  a  halat,  elsősorban     telítetlen  zsírsavai miatt. A mediterrán diéta  - amelyet szintén követendőnek modanak -  része a hal.   Legyünk őszinték: a sok-sok  gyümölcs és zöldség, továbbá olívaolaj mellett.  Egészségessé teszi továbbá     a  rendkívül alacsony  kalóriatartalma  és  gyakorlatilag elhanyagolható  zsírtartalma. Még a  legzsírosabb  harcsa  is csak  280 kalóriát tartalmaz    száz grammonként, nagyságrendekkel kevesebbet, mint  a sertéshús.  A  busában  pedig csak  94,  a pontyban  101, a sügérben   82  kalória van. A finom, ám  drága lazac  száz grammja 213, a pisztráng 116 kalóriát tartalmaz. Meglátásom  szerint  azonban  nemcsak ezek az érvek szólnak a halfogyasztás mellett: a  hal  egyszerűen  finom,  s ha  némileg   barátibb  áron  lehetne  vásárolni őket, igen gyorsan  népszerűbbé válnának, mint  ma.   Emlékezhetünk rá,  annak idején az  olcsósága miatt   vált roppant kapóssá  a pulykamell és a csirke. 

OLDALTÖRÉS: Szerintem

 

 

 

Szerintem

Műkedvelő velencei-tavi horgászként nemcsak szeretem és eszem, fogom (gyakran csak fognám) is a halat. Nem tudom, mennyire ismerik ezt a hóbortos,  külön  világot, de a profi pecások között az utóbbi időben elterjedt, hogy  nem igazi sporthorgász az, aki meg is eszi a zsákmányát, az számít elegánsnak és menőnek, ha  fogás és a fényképezés után a halat visszaengedik a tóba, folyóba, patakba. És egyre többen  erősen lenézik azt, aki hazaviszi a pórul járt pikkelyest és az a bográcsban, vagy a tepsiben  köt ki. Nos, én az ilyen elvetemültek közül való vagyok, de még ez a húshorgászat sem fedezi  a szükségleteimet, mert  zabálnám a tavak lakóit minden nap, reggeltől estig. Ezért további beszerzésekre vagyok szorulva, azaz nem csak fogom és eszem, veszem is a halat. Pedig ez  a húshorgászatnál is nagyobb szégyen pecás körökben.

Tihanyi Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!