Édes csodaszer - a méz hatásosabb lehet az antibiotikumnál

FMH - Egyes mézfajták a felületi sérüléseknél és fertőzéseknél hatékonyabbak, mint az antibiotikumok: a sydneyi egyetem kutatói kimutatták, hogy a méhek által előállított termék még a multirezisztens, azaz több antibiotikumnak ellenálló baktériumokkal szemben is segítséget nyújtanak.

feol.hu

Az antibiotikumok általában csak bizonyos baktériumfajokra hatnak, és csak akkor, ha az illető törzsek nem rezisztensek velük szemben. Ezzel ellentétben az ausztráliai kutatásban használt mézfajták minden vizsgált kórokozó ellen hatásosnak bizonyultak, még a multirezisztens baktériumok ellen is - számoltak be eredményeikről a kutatók a European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases című szaklapban a Der Standard osztrák újság internetes kiadása (http://www.derstandard.at/) szerint. 
Ezenkívül a mikrobák nem fejlesztettek ki rezisztenciát az újzélandi és ausztrál manuka, illetve zselébokor mézfajtákkal szemben, amelyeket teafáról gyűjtögető méhek termelnek.
Azt, hogy miként akadályozza meg a méz a fertőzéseket, a kutatók még nem tudják. Csak gyanítják, hogy a metilglioxál nevű alkotóelem a méz más összetevőivel kölcsönhatásba lép, és így gátolja meg, hogy a kórokozók új, "mézrezisztens" törzseket alakíthassanak ki.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!