Díszebéd a legendák tiszteletére

Székesfehérvár - Szombaton, május 22-én, a Real Madrid -Videoton SC közötti, az 1985-ös UEFA-kupa döntőjének a 25 éves évfordulóján két rendezvénnyel is megemlékeztek a világraszóló csodáról, amikor is a fehérvári csapat a párviadal visszavágóján Májer Lajos góljával 1-0-ra legyőzte Madridban a királyi gárdát.

Matók János

Az első rendezvény egy vetélkedő volt a Sósti Stadion második emeletén, amit a Videoton Futball Barátok Clubja hirdetett meg a Videoton 1984-1985-ös fantasztikus meneteléséről. Három  középfokú tanintézmény: a Teleki, a Gárdonyi és a Vörösmarty összesen hat csapata vetélkedett egymással, hogy megküzdjön a nyolc fordulóban feltett kérdésekkel. A vetélkedő védnöke Berzi Sándor, Kovács Ferenc, Bognár Ferenc és Cser-Palkovics András volt, míg a zsűriben Szabó József, Csongrádi Ferenc, Vadász Imre, Fejes Gábor, Sipos József és Horváth Miklós Csaba foglalt helyet. Nem voltak könnyű helyzetben a csapatok, hiszen a vetélkedő ötletgazdái a legendás menetelés legkisebb részleteit is beiktatták a kérdések sorába. Így pédául a műsorvezető Horváth Győző, a VFBC alelnöke arra is rákérdezett, hogy Disztl László a Zseljeznicsar Szarajevo ellen melyik kapuba lőtte a gólját, vagy melyik mérkőzésen volt látható mezreklám a Vidi felszerelésén? Ám a gyerekek állták a sarat, különösen a Teleki Gimnázium három csapata, hisze ők végeztek az élen. Az első helyet a Teleki II (Rumpli Gábor, Csizmadia Máté és Guber Tamás) szerezte meg 93 ponttal, mögöttük a Teleki III (88  pont) és Teleki I (80) végzett. A további sorrend: 4-5. holtversenyben a Gárdonyi II és a Vörösmarty II 61-61ponttal, 6. a Vörösmarty I 46 ponttal. A győztes jutalma 3-3 darab Vidi-mez, futball labda és bérlet volt, továbbá a fődíj a Sport and Media Kft.jóvoltából, amit az ősztől már 9.b osztályos tanulók nyilván nagy örömmel használnak majd ki: az osztálykiránduláshoz térítésmentesen kapnak egy autóbuszt.

 
A vetélkedő után kezdődött a Diófa étteremben az a díszebéd, amit a fehérvári önkormányzat adott a legendás futballisták tiszteletére. A város nevében Warvasovszky Tihamér polgármester, továbbá Cser-Palkovics András, Vargha Tamás és Brájer Éva (mindannyian önkormányzati- és országgyűlési képviselők), valamint a sportbizottság elnöke, Horváth Miklós Csaba köszöntötte az egykori csapat megjelent tagjait. Mindössze Novath György, Palkovics István és Koszta János nem tudott megjelenni az egykori hősök közül, akik az asztal mellett ismét felelevenítették a sorozat élményeit. Aztán hamar asztalt bontottak, hiszen négy órakor a madridi győztes gólszerző, a tragikusan elhunyt Májer Lajos sírjánál tették tiszteletüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!