Dalmát paprikaköret

Székesfehérvár - A horvát idegenforgalmi és gasztronómiai fesztiválon kóstolóval egybekötött ételbemutatót tartottak a Szent István Művelődési Házban. A főszakácsot faggattuk.

Kovalcsik Katalin

- A magyarok nagyon szeretik a horvát ételeket, főleg a grillezetteket - mesélte Majanovich Róbert, az ő irányításával készültek az étkek a Rostási konyhában. - A tenger adományai közül a tintahalat, a polipot szeretik a legjobban a magyarok, mert azokat ismerik. A halaktól, a szálkáktól mindenki fél, pedig a tengeri halaknál csak a gerinc a jelentős, a magyarországiaknál sok az apróbb szálka, ez riasztja a kezdő halfogyasztókat.

 

A horvátok másként grilleznek, mint a magyarok. Amikor a fekete kagylót grillezik, fenyőtüskékkel tüzelnek alá, ennek illatos a füstje, különleges lesz a grillezett étel íze is. A horvátok egészségesebben esznek, sok halat, borjút, bárányt, csirkét fogyasztanak, nem esznek annyi disznóhúst, mint a magyarok. Fiatal húsokat esznek, és isznak hozzá egy kis bort is. A horvát konyhákban kevés fűszert használnak, só, bors, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyemzöld, kevés rozmaring, babérlevél. Nem úgy, mint a magyarok, itt sokkal több a fűszer.

A gasztrofesztivál étlapján szerepelt a polipsaláta, a búvárleves - mindenféle tengeri herkentyű főtt benne -, szolgáltak fel dalmát sonkát, tepsiben zöldséges burgonyával sült tintahalat, de volt dalmát mandulás répatorta és a blatoi apró fánk.

A dalmát burgonyát köretként szolgálták fel a roston sült halhoz. A burgonyát mangolddal - ez a zöldség három az egyben, egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait - fokhagymával, olívával ízesítik, ettől lesz igazán különleges. Ha már a köreteknél tartunk, készíthetünk a gyenge húshoz dalmát paprikaköretet is. Az olajban - lehet olíva is - üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a kicsumázott, bordára vágott zöldpaprikát, néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fölengedjük fehérborral, majd fedő alatt pároljuk.

A friss tavaszi saláta könynyű vacsora, a hozzávaló zöldeket - saláta, paradicsom, paprika, lilahagyma, ki, mit szeret - ecettel és olívaolajjal fűszerezzük. Ha roston kisütünk hozzá egy szelet halat, úgy ettünk, mint a horvátok.

A horvátok másként grilleznek, mint a magyarok. Amikor a fekete kagylót grillezik, fenyőtüskékkel tüzelnek alá, ennek illatos a füstje, különleges lesz a grillezett étel íze is. A horvátok egészségesebben esznek, sok halat, borjút, bárányt, csirkét fogyasztanak, nem esznek annyi disznóhúst, mint a magyarok. Fiatal húsokat esznek, és isznak hozzá egy kis bort is. A horvát konyhákban kevés fűszert használnak, só, bors, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyemzöld, kevés rozmaring, babérlevél. Nem úgy, mint a magyarok, itt sokkal több a fűszer.

A gasztrofesztivál étlapján szerepelt a polipsaláta, a búvárleves - mindenféle tengeri herkentyű főtt benne -, szolgáltak fel dalmát sonkát, tepsiben zöldséges burgonyával sült tintahalat, de volt dalmát mandulás répatorta és a blatoi apró fánk.

A dalmát burgonyát köretként szolgálták fel a roston sült halhoz. A burgonyát mangolddal - ez a zöldség három az egyben, egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait - fokhagymával, olívával ízesítik, ettől lesz igazán különleges. Ha már a köreteknél tartunk, készíthetünk a gyenge húshoz dalmát paprikaköretet is. Az olajban - lehet olíva is - üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a kicsumázott, bordára vágott zöldpaprikát, néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fölengedjük fehérborral, majd fedő alatt pároljuk.

A friss tavaszi saláta könynyű vacsora, a hozzávaló zöldeket - saláta, paradicsom, paprika, lilahagyma, ki, mit szeret - ecettel és olívaolajjal fűszerezzük. Ha roston kisütünk hozzá egy szelet halat, úgy ettünk, mint a horvátok.

A gasztrofesztivál étlapján szerepelt a polipsaláta, a búvárleves - mindenféle tengeri herkentyű főtt benne -, szolgáltak fel dalmát sonkát, tepsiben zöldséges burgonyával sült tintahalat, de volt dalmát mandulás répatorta és a blatoi apró fánk.

A dalmát burgonyát köretként szolgálták fel a roston sült halhoz. A burgonyát mangolddal - ez a zöldség három az egyben, egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait - fokhagymával, olívával ízesítik, ettől lesz igazán különleges. Ha már a köreteknél tartunk, készíthetünk a gyenge húshoz dalmát paprikaköretet is. Az olajban - lehet olíva is - üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a kicsumázott, bordára vágott zöldpaprikát, néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fölengedjük fehérborral, majd fedő alatt pároljuk.

A friss tavaszi saláta könynyű vacsora, a hozzávaló zöldeket - saláta, paradicsom, paprika, lilahagyma, ki, mit szeret - ecettel és olívaolajjal fűszerezzük. Ha roston kisütünk hozzá egy szelet halat, úgy ettünk, mint a horvátok.

A gasztrofesztivál étlapján szerepelt a polipsaláta, a búvárleves - mindenféle tengeri herkentyű főtt benne -, szolgáltak fel dalmát sonkát, tepsiben zöldséges burgonyával sült tintahalat, de volt dalmát mandulás répatorta és a blatoi apró fánk.

A dalmát burgonyát köretként szolgálták fel a roston sült halhoz. A burgonyát mangolddal - ez a zöldség három az egyben, egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait - fokhagymával, olívával ízesítik, ettől lesz igazán különleges. Ha már a köreteknél tartunk, készíthetünk a gyenge húshoz dalmát paprikaköretet is. Az olajban - lehet olíva is - üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a kicsumázott, bordára vágott zöldpaprikát, néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fölengedjük fehérborral, majd fedő alatt pároljuk.

A friss tavaszi saláta könynyű vacsora, a hozzávaló zöldeket - saláta, paradicsom, paprika, lilahagyma, ki, mit szeret - ecettel és olívaolajjal fűszerezzük. Ha roston kisütünk hozzá egy szelet halat, úgy ettünk, mint a horvátok.

A dalmát burgonyát köretként szolgálták fel a roston sült halhoz. A burgonyát mangolddal - ez a zöldség három az egyben, egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait - fokhagymával, olívával ízesítik, ettől lesz igazán különleges. Ha már a köreteknél tartunk, készíthetünk a gyenge húshoz dalmát paprikaköretet is. Az olajban - lehet olíva is - üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a kicsumázott, bordára vágott zöldpaprikát, néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fölengedjük fehérborral, majd fedő alatt pároljuk.

A friss tavaszi saláta könynyű vacsora, a hozzávaló zöldeket - saláta, paradicsom, paprika, lilahagyma, ki, mit szeret - ecettel és olívaolajjal fűszerezzük. Ha roston kisütünk hozzá egy szelet halat, úgy ettünk, mint a horvátok.

A dalmát burgonyát köretként szolgálták fel a roston sült halhoz. A burgonyát mangolddal - ez a zöldség három az egyben, egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait - fokhagymával, olívával ízesítik, ettől lesz igazán különleges. Ha már a köreteknél tartunk, készíthetünk a gyenge húshoz dalmát paprikaköretet is. Az olajban - lehet olíva is - üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a kicsumázott, bordára vágott zöldpaprikát, néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fölengedjük fehérborral, majd fedő alatt pároljuk.

A friss tavaszi saláta könynyű vacsora, a hozzávaló zöldeket - saláta, paradicsom, paprika, lilahagyma, ki, mit szeret - ecettel és olívaolajjal fűszerezzük. Ha roston kisütünk hozzá egy szelet halat, úgy ettünk, mint a horvátok.

A friss tavaszi saláta könynyű vacsora, a hozzávaló zöldeket - saláta, paradicsom, paprika, lilahagyma, ki, mit szeret - ecettel és olívaolajjal fűszerezzük. Ha roston kisütünk hozzá egy szelet halat, úgy ettünk, mint a horvátok.

A friss tavaszi saláta könynyű vacsora, a hozzávaló zöldeket - saláta, paradicsom, paprika, lilahagyma, ki, mit szeret - ecettel és olívaolajjal fűszerezzük. Ha roston kisütünk hozzá egy szelet halat, úgy ettünk, mint a horvátok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!