Cser-Palkovics András Fehérvárról: újjászülethet a belváros

Székesfehérvár - Új elképzelések, örökölt kihívások: interjút adott lapunknak Cser-Palkovics András polgármester.

Házi Péter

- Másfél hónapja választották Fehérvár polgármesterévé. Volt ideje megszokni a polgármesteri irodát?

- Gyönyörű az iroda, könnyű vele megbarátkozni, másrészt az ember ilyenkor érzi igazán a feladat súlyát. A munka közepébe csöppentem, megkezdtük programunk végrehajtását, valamint itt van például a nyakunkon a jövő évi költségvetési koncepció készítése.

- Az országos sajtót is bejárta a hír, miszerint Fehérvárnak 18 milliárd az adósságállománya. Mi igaz ebből?
 
- Elindult az önkormányzat jogi és pénzügyi átvilágítása, amit már most tudunk, az az, hogy a 18 milliárd forintot meghaladja a város adósságállománya, ami nyilvánvalóan meghatározza a következő esztendők költségvetéseit. Az említett 18 milliárdos összegbe minden beletartozik, tehát a kamatteher és a nem klasszikus hiteleknek nevezhető konstrukciók is, például a halasztott fizetési megoldások, de például a panelprogramhoz a város által adott önrész is, ezt szintén külső forrásból finanszírozta a város. Az átvilágítás eredményét a következő közgyűlésen tárgyaljuk, az anyagot pedig szeretnénk minden fehérvárival megismertetni, hogy lássák, milyen állapotban vettük át a várost. Jövőre másfél-két milliárd forinttal szeretnénk az adósságállományt csökkenteni, ami nem lesz kis feladat. Az állami normatívák csökkenésének évek óta tartó folyamata szerencsére megszűnt, bízom abban, hogy amit az állam rendel meg az önkormányzatokon keresztül, azt a jövőben folyamatosan növekvő arányban ki is fizeti. 
 
- A panelprogram lement, de kapnak-e segítséget a téglából épült házak?

- A panelépületek valóban megújultak, de a kifizetést még csak jövőre kezdjük! Információim szerint a kormány dolgozik azon, hogy a téglából készült házak felújítását, elsősorban energiatakarékossági szempontból segítse. Ez azért is fontos számunkra, mert tavasszal elkezdődhet a belváros felújítása. Jó lenne, ha ezzel párhuzamosan a homlokzatok is megszépülnének. A központi programokhoz a város is megadja majd a saját segítségét. Ha már a Fő utcánál tartunk: amikor sikerült belelátnunk a Fő utca felújításának állásába, kiderült, nem igazán van kidolgozott tartalom a pályázat mögött. Ezért némi áttervezést kértünk, ennek eredményeként három, egymástól igen különböző javaslat készült el, amelyeket mostantól november 26-áig a nagyközönség is megtekinthet a Tourinform irodában. Várjuk a véleményeket, hogy a legkedveltebb, a legtöbbeknek tetsző verzió valósulhasson meg. Az egyik elképzelés nagyon hasonlít a más nagyvárosokban található megoldásokhoz, a másik kettő merészebb, kicsit különlegesebb, az egyiknél például egy led-világítással ellátott indamotívum futna végig a Fő utcán. A kövek, a burkolat tekintetében pedig olyan megoldást keresünk, ami nem töri ki a női cipők sarkát, s babakocsival is bátran használható. Komoly közműcsere is lesz, így a jövő év tavaszán-nyarán mindenkinek a türelmét kérem a felfordulás miatt. A kiágazó utcákra is egységes terveket kell készíteni, valamint szeretném, ha a Magyar Király Szálló előtti területtel, így a belvárossal közvetlen összeköttetésbe kerülne a Zichy-liget, bár ennek kivitelezésére időben csak később kerülhet sor.

- Rázósabb ügyeket is örökölt, mint amilyen az Alsóvárosi-rét fejlesztésének kérdése, vagy éppen a bőrgyár épülete. Nehéz lesz mindenkinek tetsző fejlesztést megvalósítani ezeken a területeken.
 
- A bőrgyár kérdésében utólag kell valódi tartalmat megálmodnunk a régi épületbe, mert a nyertes pályázat mögött nem volt olyan elképzelés, ami gondolt volna például a fenntartás költségeire. Bízom benne, néhány héten belül a közvélemény előtt is bemutathatjuk az elképzeléseinket: szerintem közművelődési, közoktatási funkciót kell találni. Felmerült a könyvtárfunkció is, de erről a megyei önkormányzattal és a Kodolányi János Főiskolával is tárgyalnunk kell, mindhárom szereplőnek szüksége lenne egy korszerű bibliotékára. Az Alsóvárosi-rét esetében sajnos örökölt kényszerek vannak, de szerintem mozgástér is van a módosításra. A terület külföldi tulajdonosa két héten belül Magyarországra érkezik, bízom benne, a találkozón tudunk érdemi változást elérni. Sok érdek ütközik itt: van, aki a zöldterület megtartását tartja a legfontosabbnak, más az új munkahelyek teremtését. A hozzánk érkező legtöbb vélemény ez utóbbiról szól. Jártak nálam olyan környékbeli lakók is, akik azt mondták, ha a közlekedési körülményeik javulnának, lenne normális kerékpárút, akkor elfogadnák a fejlesztést. Hangsúlyozom, mi azt szeretnénk elérni, hogy itt ne ipari, hanem inkább egyfajta lakóövezeti kialakítás valósuljon meg. A munkahely-teremtést jelentő ipari fejlesztés pedig máshol.

 


 
- Ezzel a kérdéssel összefügg az elkerülő út hiányzó üteme is, hiszen innen indulna ki a kikötési csomópont...

- A hiányzó út megépítése érdekében folytatom a lobbitárgyalásokat, elődeink megígérték, de nem építették meg, mi nem ígérjük, de remélem, megépítjük. De térjünk egy kicsit vissza a zöldterületek kérdésére: ha a városban valamilyen beépítés megvalósul, azzal párhuzamosan a meglévő zöldterületek bővítését, fejlesztését folytatni kell: fontos a Sóstó méltó kialakítása, a városgondnoksággal szeretnénk minden évben egy-egy olyan parkot rendbetenni, mint a Zichy-liget, a Szent István tér, a Bregyó vagy a Halesz park. 
 
- Ha már a "zöldségnél" tartunk, marad és megújul, vagy esetleg elköltözik a zöldségpiac?

- Jövőre megtörténik a zöldségpiac felújítása, régi kívánság, hogy a tetőparkolóra közvetlenül a piacról fel lehessen jutni. Az iparcikkpiacot is szeretnék mind a vevők mind a kereskedők számára elfogadhatóan felújítani. És ha megújul a belváros, bízom abban, hogy a helyi kereskedők forgalma is fellendül. Személyesen nagyon szeretnék egy békebeli cukrászdát a belvárosba: a város kedvezményes bérleti díjjal segítené ennek megvalósítását. Mert véleményem szerint ez is városfejlesztés!

- Cser-Palkovics András 1974-ben született Székesfehérváron. Felesége, Edina történelem-földrajz szakos tanár. Két gyermekünk van, Zalán és Ágoston.

- A pécsi egyetem Állam és Jogtudományi Karán diplomázott, később európajogi szakjogász képesítést is szerzett.

-  2002 óta tagja a városi közgyűlésnek, 2006-tól pedig az Országgyűlésnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!