Cseles vírusok: hogyan kerüljük el az iwiw-es, Facebook-os támadásokat?

FMH - Magyar felhasználókat is megtámadtak a közösségi oldalakon terjedő vírusok. Pár biztonsági szabály betartásával megvédhetjük magunkat és szeretteinket is.

Klecska Ernő

Néhány nappal ezelőtt a félmilliárdból megközelítően 100 millió Facebook-felhasználó személyes adatai kerültek ki letölthető formában az internetre. A torrent hálózatokon terjedő, 2,8 gigabájt méretű fájlban kizárólag nyilvánosan is hozzáférhető adatok szerepelnek, ám nem valószínű, hogy a felhasználók hozzájárulnának, hogy azokat egy speciális szoftverrel így összegyűjtsék és közzétegyék.
Egy másik átverés áll a tegnap Magyarországon is megjelent álvideo mögött. Az emberek 98 százaléka nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót címmel terjedő üzenetre eddig több mint 65 ezer felhasználó kattintott rá. A magyar nyelvű alkalmazás mögött azonban nem video van, hanem egy fertőzés: a bikinis lányokat ábrázoló kép azonnal felkerül a gyanútlan felhasználó üzenőfalára, ahonnan vírusként terjed tovább. A NOD32 vírusirtót gyártó ESET szakértői folyamatosan nyomon követik ezeket a támadásokat, és felhívják a figyelmet arra, hogy mindenkinek alapvető érdeke a Facebook alapértelmezett biztonsági beállításait szigorúbbra venni.
Kiss Zoltán Gergő, a cég szakértője arra figyelmeztet, hogy az interneten vadászó bűnözők folyamatosan támadják a Facebook felhasználóit. Megfertőzik az oldalaikat, majd rajtuk keresztül a fertőzött linkeket a teljes közösségi hálózatban elterjesztik - magyarázza a szakember, aki szerint az áldozatok sokszor észre sem veszik, hogy használták a vírusos alkalmazást.
A védekezésnek nyolc (8) aranyszabálya van. Ezek a Tájékozódj!, a Használd az adatvédelmi beállításokat!, a  Kerüld a továbbított linkek megnyitását!,  Ne fogadd el ismeretlenek jelölését!, Fontold meg, milyen csoporthoz csatlakozol!, Ami egyszer fenn van, örökre megmarad, Légy résen az alkalmazások telepítésénél! és Gondolkozz, mielőtt klikkelsz!.
Ha valaki szeretné használni a közösségi portálok oldalait, kövesse a híreket! - szól egy másik fontos figyelmeztetés.  A Facebookon nemcsak veszélyekkel találkozhatunk, hanem a biztonsági programok gyártóival is, akik folyamatosan tájékoztatnak az esetleges átverésekről. Ha valaki ellátogat a facebook.com biztonsag oldalra, és hozzáadja kedvenceihez, értesítést kap az új veszélyekről. Fő a bizalmatlanság! A Facebook profilba inkább ne jelentkezzünk be nyilvános számítógépekről.   Ha egy megbízhatónak hitt barátról kiderül, hogy mégsem az, azonnal el kell távolítani a listáról. Nem szabad feltételezni, hogy egy fénykép vagy közösségi adatlap törlésével minden adatot el lehet távolítani, s kizárólag olyan gépről lájkoljunk, azaz kattintsunk a tetszik gombra, amin frissített, megbízható vírusirtó szoftver fut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!